Румен Радев оглави "Пътят на безсмъртието"

Президентът бе последван от хиляди

Румен Радев оглави "Пътят на безсмъртието" | StandartNews.com

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова водят гражданското шествие, което извървява "Пътя на безсмъртието" - от килията до паметника на Васил Левски в София. Държавният глава и вицепрезидентът излязоха пред Дондуков 2 точно в 17,00 часа.

Организатор на шествието е Общобългарският комитет "Васил Левски".

В него се включиха и лидерът на социалистите Корнелия Нинова, бяха забелязани депутатите от левицата Таско Ерменков, Георги Свиленски, лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Президентът  поведе хилядите под звуците на "Стани, стани, юнак балкански", "Къде си вярна ти, любов народна," "Бийте братя, бог е с нас" и други възрожденски песни.

Едновременно с това вървеше и панихидата в памет на Апостола в църквата "Св. София". Води я патриарх Неофит в присъствието на митрополитите на БПЦ. Там са председателят на парламента Цвета Караянчева, главният прокурор Иван Гешев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и други официални лица, сред които е и лидерът на столичните социалисти и групата общински съветници Калоян Паргов.

На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави, но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук", заяви Радев.

Време е да спрем да търсим утеха в историята, време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.", каза още президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай