Румен Петков разкри истински ужас в гимназиите. Засяга всички родители

Нещо кошмарно се случва с българските ученици от най-горните класове

Румен Петков разкри истински ужас в гимназиите. Засяга всички родители | StandartNews.com

Истински ужас в българските гимназии разкри на кръгла маса Румен Петков в качеството си на председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество.

27% от младежите в България между 9 и 12 клас са ползвали наркотици, а във възрастовия диапазон 15-30 процентът скача над 50, съобщи Петков, който е бивш министър на вътрешните работи.  

Той изтъкна засиленото производство на синтетични наркотици, като заместител на близо двойно орязания трансфер на органична дрога.

Петков отбеляза навлизането на синтетика на наркопазара в Европа, което е от още по-голяма вреда за здравето. Същевременно, темата е силно неглижирана в Европа, в т. ч., и у нас – произход на средства, дистрибуторска мрежа, превенция. В този смисъл Петков прогнозира драматично развитие на обществото в Европа – тежки и трудно предотвратими последствия.

Евродепутатът Елена Йончева посочи, че с 95% е съкратено производството на опиум в Афганистан след идването на талибаните, но то се е прехвърлило в съседните държави Мианмар, Лаос и Тайланд. Проблемът, който възниква е, че след ограничаването на този тип „препитание“, бедността се увеличава много рязко, респ. и бежанският поток, тъй като маковите плантации са изместени от друг тип земеделски култури, като пшеница и шафран, далеч по-малко доходоносни. След пристигането на талибаните 600 000 души са напуснали Афганистан към Европа, отбеляза тя.

Фентанилът е новата синтетична дрога, която е 40 пъти по-силна от най-силните опиати и 2,5 милилитра са достатъчни да убият човешкия организъм, посочи още евродепутатът.

Йончева отбеляза, че това, което се опитва да направи ЕС, е да има европейски офицери, експерти по наркотици по тези пристанища в Коста Рика и Мексико, от които тръгват кораби за Европа и пристигат кораби от Китай, за да се опитат да пресекат нещо, което по думите ѝ тепърва набира скорост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай