Неделя,

"Ритъм" за Баташов

От: Failed to load user -
1335
"Ритъм" за Баташов
A
A
A

София. Днес в НАТФИЗ отново ще си спомнят за Андрей Баташов. Духът на страхотния актьор, който си отиде точно преди три години, ще витае около любимия му спектакъл "Ритъм". Ще го изиграят четирима от неговите ученици в Академията - Александър Митрев, Божидар Попчев, Иво Тончев и Стефан Спасов.

Преди 13 години Баташов и момчетата взривиха столичния "Бродуей" с шумната си и изпълнена с екстравагантно-вечни послания постановка. За да я рекламират, те биеха барабаните насред "Раковски" пред "Сълза и смях" и провокираха публиката веднага да влезе в салона. Изкушените от различното изкуство бяха очаровани. Особено дамите - защото чарът на Баташов действаше на двеста процента. Защото "Ритъм" беше едно от много малкото авторски и нетрадиционни представления, които разкриваха другите измерения на сцената и нейната чувственост. Музиката написа самият Иван Лечев, който беше пръв боен другар с Андрей, хореографията е на Мила Искренова. Всички заедно бяха аплодирани по фестивали и арт седмици в Делхи, Рим, Сараево.

Новият формат запазва най-доброто от "Ритъм" - барабаните, запалките, химикалките, четките, канчетата, листовете, думите, шепотът, виковете, смехът, пластиката на телата. Всичко отново ще се извие в ритъм, който разкрива някои от най-съкровените моменти. "Андрей ни научи да се наслаждаваме на всеки миг в театъра, но и да бъдем изключително отговорни към него. Научи ни, че трябва да хванем готиното на живота, както се казваше в неговия любим спектакъл "Секс, наркотици и рокендрол", споделиха някогашните му студенти. Те бяха сред първите, които дойдоха за откриването на фотоизложбата "Помнете ме такъв" във фоайето на Народния театър. Снимките вече бяха показани през септември, когато Баташов трябваше да навърши 48. Сега той възкръсва в любимия си храм на Мелпомена.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички