Рейтингите на вузовете са пълна стъкмистика

Рейтингите на вузовете са пълна стъкмистика | StandartNews.com

И в Китай вече знаят за технологичния център на Пловдивския университет

Проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ "Паисий Хилендарски"

- Проф. Козлуджов, какви нови възможности открива пред Пловдивския университет новооткритият Технологичен център?

- Този център е уникален, защото е първият Технологичен университетски център в България. Освен с девет модерни лаборатории той е съчетан с Центъра за трансфер на технологии, а това дава възможност тук да се решават не само научни, но и чисто прагматични задачи. Вече презентирахме първите продукти, които ще предлагаме на пазара с помощта на фирмата партньор на университета "Аквахим" АД, защото все още няма закон за стопанска дейност на вузовете. Фирмата дофинансира проекта на стойност 1,4 милиона, който вузът спечели, за да отговорим на изискванията на Оперативната програма и ние сме изключително благодарни на зам.-председателя на Комисията по образование и наука в НС доц. Борислав Великов, който доскоро е бил председател на УС на "Аквахим", защото това е първият случай на финансиране от страна на частна фирма на университетски проект. Без тази помощ центърът нямаше да се реализира. Предстои да бъдат вложени в оборудване и техника още 340 000 лева.

- Ще послужи ли новият център за реклама на Пловдивския университет и в чужбина?

- Още при изграждането му, ние обсъждахме този въпрос по време на посещението ни в Китай, където Пловдив се побратими с 12-милионния град Шънджън. Към университета и към Технологичния център бе проявен голям интерес. Обсъждали сме и с други институции. Дай боже ние да повлечем крак и в други вузове да се появят такива центрове, оборудвани по този начин, които да изпълняват същите функции. Бъдещето е пред нас, това е първата стъпка и аз много й се радвам.

- Ще повлияе ли новата придобивка на класирането на вуза според рейтинговата система?

- Аз имам специфично отношение към рейтингите. Тази система като принцип е нещо много добро. За съжаление, не се реализира по най-добрия начин, защото основна тежест в нея би трябвало да има оценката на Националната агенция за оценка и акредитация, която е сериозният одит във висшите училища. В момента тази оценка е почти изцяло загърбена, а се предлагат куп фактори, които нямат никакво отношение към нашата работа. Най-фрапиращият пример е с реализацията на студентите. Това не е проблем на университетите. Това е проблем на икономиката, на изпълнителната власт. Нашата задача е да обучаваме качествено. В същото време при обявяване на рейтинга, се вадят данни от НОИ, които са абсолютно изкривени, защото пазарът в различните региони е различен. Тези данни са изкривени и заради сивата икономика. Как да се вярва тогава на рейтинговата система? Истината е, че там се въртят едни големи пари на гърба на университетите с данни, които ние подаваме, но с тях се работи манипулативно. Друг фрапиращ случай: появява се твърдение, че ПУ е на пето място отзад напред в професионално направление "Комуникационна и компютърна техника", което обаче ние никога не сме имали. Това са явните дефекти на системата, която за мен е абсолютна стъкмистика. Не случайно поредица от вузове й нямат доверие и ще престанат да подават данни за нея.

- Вие ще спрете ли да подавате данни за системата?

- Не, защото няма от какво да се притеснявам. Нашият университет е голям и приемът се реализира на 100 %, и в повечето професионални направления сме на втора и трета позиция, но говоря по принцип, защото рейтингът не се измерва с реализацията или заплатите на току що завършилите студенти. Това са изкривени критерии и най-вероятно ректорите ще излезем с една обединена позиция по проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай