Сряда,

Революционни промени в здравеопазването, какво отпада

От: Редакция -
46775
Революционни промени в здравеопазването, какво отпада
A
A
A

Постепенно отпадане на клиничните пътеки планира кабинетът.

Правителството обмисля нова оценка на клиничните пътеки с цел да бъдат по-балансирани. Планира се и те постепенно да отпаднат като начин за остойностяване на услугите в здравната система, съобщи вицепремиерът Асен Василев заседанието на бюджетната парламентарна комисия, където на първо четене беше приет бюджетът на Здравната каса (НЗОК) за настоящата година, съобщи БНР.

Реформата ще става поетапно, за да не „избухне“ финансово системата, уточни Асен Василев.

Според него клиничните пътеки са остарял вариант за финансиране в здравната система. „Поне на първо време най-вероятно трябва да има ребалансиране, а след това да се премине към по-модерни начини на финансиране, но това, както знаете, изисква доста внимателен контрол, за да не избухне финансово цялата система“, посочи вицепремиерът.

Бившият здравен и финансов министър Кирил Ананиев, който в момента е депутат от ГЕРБ, също призна, че клиничните пътеки са неактуален метод за финансиране

„Дори и след като се изясни и се приеме от обществеността, включително и от гилдията, промяната в модела на финансиране, е необходимо поне половин година, докато се променят всички нормативни актове. Така че, хубаво е да започне да се мисли още от днес“, посочи той.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички