Петък,

Ревизоро: Има язовири в ужасно състояние

От: Пламен Вълков -
123
Ревизоро: Има язовири в ужасно състояние
A
A
A

Няма да участвам в избори, на никой място няма да взема - това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той коментира, че предупреждава от януари, че се намаляват количествата вода за Бургас и Варна. Обясних на премиера какво трябва да се случи, за да няма криза с водата, каза Димитров.
Увери, че язовирите за питейни нужди са пълни, без "Камчия". Той трябва да бъде национален резервоар за цялото Черноморие, призова министърът.

По думите му язовирите за земеделски нужди са в "ужасно състояние", неремонтирани от години.

Язовир "Домлян" е пълен на 15%, "Пясъчник" - 8%, "Тополница" - 9%. Шумен има вода, там проблем няма, коментира още екоминистърът.

Ще се въведе извънредно положение за 7 км в района на двете села между язовирите "Порой" и "Ахелой", за да започне строителството на тръбопровода, който ще свърже двата язовира с мрежата на ВИК-Бургас. Това каза още Емил Димитров.

"До 20 февруари тръбопроводът трябва да е готов. Чака се заповед на областния управител на Бургас за извънредното положение, каза още Димитров. - Тези две села, между Порой и тръбопровода, между Ахелой и тръбопровода, понеже са в две различни, ако беше в една селищна система, кметът щеше да издаде заповед, понеже са две - трябва областният, за да може веднага да започне строителството. Искам най-хубавите помпи, най-хубавите тръби, ние даваме на Бургас един резервоар 60 млн., който следващите 100 години ще го ползват. Бургас няма повърхностни води, няма резервно водоснабдяване. Аз не строя, строи ВиК холдингът, една поръчка няма да обявявам аз, но тука ситуацията е такава - трябва да започнем веднага, не можем да го провалим".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички