Решено! Кои пенсионери взимат по 100 лв. за Великден

Какво определи бюджетната комисия

Решено! Кои пенсионери взимат по 100 лв. за Великден | StandartNews.com

Накрая бе взето окончателното решение за дообавките на пенсионерите за Великден.

Бюджетната комисия към парламента реши да се дадат по 100 лева за Великден на пенсионерите, но само за тези, които са под линията на бедността. Решението бе одобрено  12 гласа "за" и 6 "въздържал се".

Предложението е внесено като промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване с номер 49-454-01-39/ 02.04.2024 г. от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов. На първо четене комисията реши добавката да е 75 лева.

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Предложението на Корнелия Нинова и група народни представители великденската добавка да е 100 лева за хората с размер на пенсията под линията на бедност и 50 лева за всички останали не беше одобрено. В началото на април все още няма достатъчна яснота как ще вървят приходите и какви ще са разходите през годината каза Йордан Цонев, председател на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Чудо
преди 2 седмици

От кога 1 е равно на 2? Пишете: 2 коментара, но отдолу има само един! Браво!

Откажи