Неделя,

Рекорд в София. Хиляди пеят на "Върви, народе възродени"

От: СТАНДАРТ -
1358
Рекорд в София. Хиляди пеят на "Върви, народе възродени"
A
A
A

Невероятен рекорд ще се опита да отбележи София днес. Хиляди българи ще пеят „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски. Поводът е 130 години от написването на училищния химн.

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено годишнината.

Кметът Йорданка Фандъкова отправи покана към всички столичани и гости на града да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11 часа, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева.

 „Думите имат страшна сила и на днешни ден трябва да си припомним, че трябва да ги подбираме внимателно“, коментира Фандъкова в интервю за бТВ.

Думата „искам“ е тази, която тя чува най-често като кмет, а думата „омраза“ е думата, която предизвиква тъга и притеснение у нея. Именно затова Фандъкова призова да се откажем от езика на омразата.

„Езикът е силен, можем да намерим важните аргументи, които да бъдат чути“, допълни тя.

„Със сигурност младите хора изпитват гняв. Това е характерно за тях. Важно е да разберем защо в този момент има такъв гняв, защо това е формата, под която те го изразяват и може би всички ние възрастните да им покажем по какъв начин те могат да изразяват своята позиция – силна, може би и гневна, но не насочена към хората“, каза Фандъкова.

За нея образованието е много важно и това да се говори с хората.

„Образованието за мен е кауза и то е за цял живот. Хората имат нужда не само от информация, а и от разговор, добра дума. Може би тази система ми е дала това – да мога да чувам, а не само да слушам и съответно да внимавам в посланията, които отправям, като си давам сметка, че нося голяма отговорност“, каза столичният кмет.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички