Неделя,

Рекорд! Мартеница дълга 20 км

От: Мартина Суботинова -
Рекорд! Мартеница дълга 20 км
A
A
A

Снимка-БГНЕС

В Нови Искър жители правят най-дълга мартеница. Те гонят нов национален рекорд, след като през 2012 година оплетоха червено-бяла нишка с дължина 7562 метра, предаде БГНЕС.

“Първоначалната идея беше да оплетем мартеница с дължина от около 10 хиляди метра. Създадохме нужната организация, поканихме училища, читалища, пенсионерски клубове да се включат в нашата инициатива. Те винаги откликват и този път също прегърнаха нашата идея. Така, в рамките на около месец, се изплете тази мартеница”, разказа Веселка Петкова, заместник-кмет с направление образование и култура.

Участниците използват градския стадион за работно място.

Докато работят обаче те установяват, че през 2015 година във Видин е поставен нов рекорд – мартеница с дължина около 16 хиляди метра. Без да се колебаят, те веднага си набавят още материали и започват работа още по-упорито, за да го подобрят.

„Към момента смея да твърдя, че сме успели да постигнем рекорд и да направим мартеница с дължина над 20 хиляди метра. Това обаче ще го разберем официално в понеделник, когато довършим окончателно събирането на парчетата”, допълни Веселка Петкова.

За жителите на района поставянето на рекорд не е самоцел, а начин да отправят послание.

„Миналата година беше много трудна, не само за нас българите, но и за целият свят. Така решихме да се обединим и да направим нещо заедно, за да покажем на всички хора, че както са преплетени белият и червеният конец, така и ни трябва да сме сплотени. Да преодолеем тази епидемия и да излезем от нея по-силни и здрави.“


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички