Реформата на Москов забуксува (ОБЗОР)

Реформата на Москов забуксува (ОБЗОР) | StandartNews.com

Министърът: Няма проблем за системата и за пациентите

Съпартийците му обмислят как да го изключат от партията

Здравната реформа на министър Петър Москов е пред провал, след като Конституционният съд отмени закона за основен и допълнителен здравен пакет. Министърът обеща да се съобрази с решението и да направи корекции. От опозицията поискаха оставката му, от собствената му партия се опитват да го изключат, а министър-председателят застана зад гърба му.

Пациентите и здравната система няма да пострадат заради отменените от Конституционния съд (КС) текстове от Закона за здравното осигуряване. Това увери днес министърът на здравеопазването Петър Москов след заседанието на кабинета. Във вторник вечерта с 11 гласа срещу 1 (на Филип Димитров) КС определи разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен за противоконституционно. Това бе една от основните идеи на министър Москов за реформа в здравеопазването, но тя беше остро критикувана в пленарната зала и впоследствие оспорена от опозицията след приемането й от НС.

"Решения на съда не се коментират, те се изпълняват", заяви пред журналисти Москов. По думите му всички конкретни текстове, които не са били достатъчно прецизни, ще бъдат променени и съобразени с мотивите на съда и отново внесени като поправки на закона.

Докато тече промяната на спорните пасажи, в сила остава действието на старата Наредба 11. В здравното министерство вече е започнало пренаписването й в стария вид. По-късно тя ще бъде публикувана, за да може системата да продължи да съществува по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството за реформи в здравеопазването.

Министър Петър Москов обаче продължава да смята, че разделянето на пакетите е нужната законова стъпка, за да се гарантира на българските граждани, че Националната здравноосигурителна каса ще поеме пълноценно лечението им, без да има нужда те да доплащат. "Тоест да гарантира това, че ако вие сте здравноосигурен, навременно и безплатно ще получите нужния обем лечение, независимо от това дали имате възможността да доплатите частта от лечението, което към този момент касата не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда", подчерта Москов.

Няколко часа по-късно той получи рамо от президента Росен Плевнелиев. "Решението на Конституционния съд по текстове от Закона за здравното осигуряване е нормална демократична процедура. Правителството трябва да продължи с усилията за реформиране на здравеопазването", каза държавният глава след среща с ГЕРБ.

Решението на КС обаче предизвика разнопосочни реакции в парламента. Опозицията използва повода, за да поиска отново оставката на здравния министър, а управляващите го защитиха. Изненада отново поднесоха съпартийците му от Реформаторския блок. Само лидерът на ДСБ Радан Кънев направи плах опит да застане зад Москов, а представителите на останалите партии предпочетоха да запазят мълчание. В блока отдавна са недоволни от поведението му - държал се високомерно и не вдигал телефона, когато му звънели. "Ние тук публично всеки ден излизаме на барикадата и го защитаваме, а той дори не благоволява да върне обаждане. Търсим го за спешни случаи, да помогнем на някоя болница - никакъв отговор", възмути се депутат от РБ.

В ДСБ пък вече търсят начин за отстраняването на Москов. Промени в устава позволяват той да бъде изключен от партията, защото не е изпълнил повелята на лидера да напусне кабинета. Оттеглянето от зам. председателския пост в ДСБ вече не е достатъчно за Кънев и миналата седмица той е отстранил всички, които са били близки до Москов. Пиарката на партията Адриана Белева вече е лично пресаташе на Москов, а мястото й е заел Христо Генев, който идва от Зелените.

Здравните карти също са под въпрос
КС отказа да отмени промените в осигурителните вноски

Заплашен е и още един ключов елемент в реформата, предложена от здравния министър Петър Москов. Върховният административен съд вече отмени методиката за изработване на областните здравни карти. Тя трябваше да влезе в сила от 1 април. Аргументът е, че това е подзаконов нормативен акт, който е трябвало да бъде обнародван в Държавен вестник, а министерството не го е сторило. Това пък прави уязвими в съда всички областни карти и Националната здравна карта, която определя от колко и какви болници и отделения има нужда страната по населени места. На тази база по определени критерии НЗОК има право да пресява с кои болници да работи на местата с излишък.

"Ако сега някой атакува и това в Конституционния съд, опасявам се, че решението няма да бъде в полза на здравното министерство", коментира пред "Стандарт" депутат от ГЕРБ. Управляващите обаче са категорични, че премиерът Бойко Борисов няма да освободи Москов и въпросът за оставка на здравния министър категорично не стои на дневен ред. "Все пак засега няма нищо извънредно в това, че някакъв текст е отменен от съда. Има шанс всичко да бъде поправено, ако се реагира бързо", убедени са в ГЕРБ.

Все пак Москов спечели малка победа. Вторият текст, който БСП и ДПС оспорваха в КС, не бе отхвърлен. Той предвижда, че за лицата, които се осигуряват за сметка на бюджета, ще се правят вноски за здраве върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Изравняват се и вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година.

Все още не е ясно дали Петър Москов ще спази обещанието си за въвеждане на електронно здравеопазване до края на април. През декември пред парламента министърът обеща от април да бъдат въведени електронно направление за преглед при специалист и за изследвания и електронна рецепта. Очаква се с въвеждането му да се постигне значителна икономия на средства.

Борисов: Твърдо съм зад него

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли възможността да смени здравния министър. Той заяви, че стои твърдо зад Петър Москов, от когото е получил уверения, че проблемните текстове в здравния закон ще бъдат съобразени с решението на КС. "Могат да чакат", категорично заяви премиерът, обръщайки се към БСП и ДПС, които поискаха днес оставката на Москов. "Няма да коментирам решенията на Конституционния съд. Получил съм уверенията на Москов, че всичко, което е залегнало в позицията на КС, ще бъде прецизирано и поправено. Москов е достатъчно грамотен човек", допълни премиерът. Дали трябва да има наказани за лошо написаните текстове, този въпрос Борисов препрати към Москов.

Да подава оставка и поеме отговорност
Хасан Адемов, депутат от ДПС

Това, което остава на министър Москов, е да си подаде оставката и да поеме отговорност за това, което не е успял да свърши. Реформаторският блок и неговите представители в управлението, в случая министър Москов, доказаха, че нямат административния и експертен потенциал, нямат доверието на съсловието и на българските граждани да извършват реформа. В този смисъл управляващото мнозинство трябва да направи преоценка на участието на министър Москов в правителството. Най-почтеният начин е той да подаде оставка. При положение, че ВКС отмени методиката за изработването на областните здравни карти и сега Конституционният съд отмени двата основни пакети, това означава, че това, което ние сме предупреждавали, е било в правилната посока.

Да си събира чуковете
Михаил Миков, лидер на БСП

Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването. В крайна сметка беше ясно, че този текст на Закона за здравното осигуряване противоречи пряко на текст от действащата конституция. Маса неща могат да се направят, за да стане здравеопазването по-достъпно. Сега е само бизнес. Ние сигурно ще внесем промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведение, но нека да мине и второто дело в Конституционния съд.

Чакаме мотивите
Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия

На сайта на КС е публикуван само диспозитивът на решението, мотиви все още не са изготвени и няма как да коментираме и да оспорваме решение на КС. Министерство на здравеопазването трябва да се съобрази с тези мотиви и да вземе решение - дали ще коригира текстовете, съобразно намеренията за реформа, или съгласно друго решение на КС ще останат действащите текстове - тоест пакетът, който ще е само един основен, ще се определя от министъра на здравеопазването. А съобразно него ще се определят услугите, които ще плаща касата.

"След като се запознаем с мотивите на КС за решението, ние трябва да се съобразим с това решение и председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, заедно с МЗ ще могат да изградят и съответните стъпки, които трябва да бъдат реализирани в законодателната област. В диалог и със заинтересованите страни в сферата на здравеопазването може да се постигне оптимизиране на законодателството и да не се стига до подобни конституционни решения, които да ограничат възможността да се реализират тези политики", коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Няма никаква заплаха
Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт

"Не виждам заплаха за здравната реформа в решението на Конституционния съд по отношение на разделянето на пакетите. Би трябвало да се коригират пропуските, които са пропуснати, защото явно според юристите има такива. Не виждам заплаха за самата здравна реформа. Напротив, бих желал да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. лв. от бюджета на Здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 г. Усилията на министерството трябва да бъдат насърчавани. Може би трябва да се поправят пропуските, но като цяло това е много основен елемент от здравната реформа. Мисля ,че трябва да се продължи в този дух."

КС застрашава здравеопазването
Радан Кънев, лидер на ДСБ

Решението на КС в този си вид застрашава над 90% от ефекта на здравната реформа. Петър и неговият екип могат да кажат всичко това в детайли. Изключително разтревожен съм, защото за повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и много малко неща, които изобщо доведоха до промяна. Основната промяна в България е тази в здравеопазването. Ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безплодни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай