РБ е единен, но понякога ще гласуваме различно

РБ е единен, но понякога ще гласуваме различно  | StandartNews.com

- Не сме обсъждали договор с АБВ и Патриотите за тяхно влизане във властта
- Премиерът решава дали ще сменя други министри

- Г-н Зеленогорски, какво решавахте на Изпълнителен съвет на РБ ?
- На тази предварителна среща обсъдихме текста на актуализирано коалиционно споразумение с ГЕРБ. Надяваме се, че то ще стане факт в началото на другата седмица. На срещата при представянето на г-жа Екатерина Захариева като министър на правосъдието г-н Бойко Борисов ясно каза, че те приемат идеята ни да направим анекс към коалиционното споразумение, в който да уточним ясни приоритети, времеви графици и да изчистим проблемните места в сегашното споразумение. Ако досега имаше подобна кооперативност между РБ и ГЕРБ, вероятно нямаше да се стигне до това да не мине антикорупционния закон или до такива сериозни проблеми при второто четене на промените в Конституцията. Тези въпроси за нас са значими. Бихме се надявали в анекса да включим текст, който да даде шанс там, където в местната власт сме в съвместно управление с ГЕРБ и има проблемни казуси, да можем да ги решим в специален орган, който бих могъл да нарека арбитражен. Така ще гарантираме спокойствие в общините, които управляваме заедно.
- Кой ще се включи в актуализираното коалиционно споразумение? То само между вас и ГЕРБ ли ще бъде или ще дадете възможност и на партньорите от ПФ и АБВ, подкрепящи управлението, да вземат участие?
- Коалиционно споразумение има само между ГЕРБ и РБ. Говорим само за него. Никога не сме обсъждали да включваме нов партньор. Ако колегите от ГЕРБ имат такава идея, до момента не са ни запознали с нея. Според мен изобщо няма такава.
- Поставяте ли си за цел новото споразумение да бъде подписано от всички в парламентарната група ?
- Да, включително и от депутатите от гражданската квота. Според мен е добре то да бъде подписано от всички лидери на партии в блока и от всички народни представители, които се присъединяват към него. И ще оставим отворен този анекс, така че във всеки момент някой от колегите да може да се присъедини към него.
И аз очаквам да получим яснота по въпроса.
- Преди ден казахте, че 6 месеца ще наблюдавате как се изпълнява новото коалиционно споразумение и тогава ще дадете отговор дали ще продължите да участвате. Казахте още, че това в известна степен означава управление "под условие". Г-н Цветанов контрира, че никой не може да поставя условия на ГЕРБ. Как ще работите заедно?
- Аз не съм поставял условия на ГЕРБ, а обясних при какви условия бих продължил да подкрепям това мнозинство. Като гледам и в парламентарната ни група, извън колегите от ДСБ, има много други, които след този 6-месечен период са готови да излязат в опозиция, ако не се случват реформите по начина, по който смятаме, че ги очаква обществото.
- Значи ще сбъднете пророчеството на г-н Кънев, който каза, че през лятото всички ще сте в опозиция!
- Ако се наложи. Ако се окаже, че не можем да намерим точен модел на взаимодействие, всичко е възможно.
- Как ще функционира тази коалиция в ситуация на непрекъснато дебнене?
- За какво дебнене говорим, ако сме записали, че в рамките на 6-месечен период трябва да гласуваме антикорупционния закон или че трябва да се формулира един общ законопроект за съдебната власт, защото сега има поне три, и да мине поне на първо четене?! Ще бъдат фиксирани още други съвсем конкретни неща. Днес парламентарната ни група ще се срещне с г-жа Захариева и тя ще ни каже какви ще са стъпките, които трябва да се направят, за да се стигне до ефективна съдебна реформа. Вчера тя съвсем ясно заяви, че това е нейната основна цел и ще направи всичко необходимо, за да я постигне.
- Как ще гласува парламентарната група на РБ - за или против Захариева като правосъден министър, като половината сте опозиция, а другите - управляващи?
- Днес ще обсъдим тази тема. Принципно аз я уважавам като личност, смятам, че се ползва с авторитет в обществото.
- Беше ли консултирана нейната номинация с вас?
- Естествено, но това е номинация на ГЕРБ. Ние ясно казахме, че смятаме, че министърът на правосъдието е от тяхната квота и те трябва да предложат кандидат. Както и стана, но в знак на добра воля, тази кандидатура бе представена на лидерите на блока и след това - на депутатите от мнозинството.
- Ще има ли още смени в кабинета?
- Това е въпрос към министър-председателя.
- Как съжителстват в РБ опозиционери и и управляващи?
- Както съжителства Методи Андреев в ГЕРБ и му се случва често да гласува различно от мнозинството. Блокът е единен, никоя партия не го е напуснала, нито пък парламентарната група. Това, че в някои случаи ще има различно гласуване, не е най-лошият сценарий, защото и до момента се е случвало по определени теми. Още повече, че съобразно чл. 67, ал. 2 от Конституцията народният представител действа съобразно личните си убеждения и съвестта си. В този смисъл не виждам нищо трагично, че по 20 % от законопроектите в зала ще гласуваме различно с колегите си от ДСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай