РАЗВРЪЗКА: Кметът на Войводиново изведе ромите

Пловдивското село остава под полицейски контрол

РАЗВРЪЗКА: Кметът на Войводиново изведе ромите | StandartNews.com

Кметът на Войводиново Димитър Тосев изведе завърналите се в пловдивското село роми с бус, който лично шофираше. Така напрежението в пловдивското село утихна. То пламна отново тази сутрин, след като около 40 роми се върнаха във Войводиново, придружавани от адвокат и представители на правозащитна организация. След като ромите започнаха да обикалят незаконните къщи във Войводиново, местните хора излязоха на спонтанен протест. Около 50 души се опитаха да пробият полицейската блокада, но бяха спрени.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежение във Войводиново, ромите се върнаха

Най-силно възмущение предизвиква жена с фотоапарат, която придружаваше ромите и говореше на английски. Ромите бяха категорични, че ще нощуват в къщите си. И обясняваха, че са им обещани фургони, ако се върнат.

Преговорите между ромите и властите продължиха няколко часа. Накрая ромите се съгласиха да си тръгнат и кметът лично ги изведе от селото. Хората във Войводиново бяха категорични, че няма да позволят на ромите да останат в незаконните постройки.

ВИЖ ОЩЕ: Роми на бунт срещу Каракачанов

Обстановката вече е спокойна, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР - Пловдив. Не е допуснато нарушение на обществения ред. Циганите вече са си тръгнали, разотишли са се и местните жители, които се бяха събрали край църквата, за да изразят недоволството си. В селото е осигурено полицейско присъствие.

ВИЖ ОЩЕ: Цигански неволи в малката коалиция (ОБЗОР)

До напрежението във Войводиново се стигна, след като двама младежи от ромски произход пребиха командос на Богоявление. В селото в знак на подкрепа към пребития военнослужещ имаше протести на местните хора, както и на негови колеги командоси. Именно след този случай вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви поход срещу незаконните къщи с циганските гета и обяви програма за интеграция на ромите, която и в момента е център на политически препирни.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай