Разпускат ли учениците? Решението на МОН

Министър Денков обясни какво е решението

Разпускат ли учениците? Решението на МОН | StandartNews.com

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента". Това заяви на брифинг просветният министър проф. Николай Денков. По-рано днес председателят на Синдиката на учителите Янка Такева настоя гимназиалният курс да премине към онлайн обучение. Подобни са настроенията в много училища, където броят на заразените деца и преподаватели е висок. Засега обаче преминаване към онлайн обучение няма да има.

Решението по-скоро е удължаваме на междусрочната ваканция. Министър Денков ще предложи допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година - в седмицата от 31 януари до 4 февруари. По този начин учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Предложението ще бъде обсъдено на отраслов съвет в петък.

"Още в събота по БНТ изказах мнение, че трябва да се обсъди сериозно възможността за по-дълга междусрочна ваканция и тази идея получи подкрепа както от работодателски организации, така и от един от синдикатите. Ще взема решение, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. Ние нямаме изключително високи стойности средно за страната, имаме разнообразие в различните региони, като разликите понякога са 5-8 пъти", каза министър Денков.

Той подчерта, че подкрепя възможността учениците да имат по-дълга ваканция, която съвпада с междусрочната. Денков заяви, че ще работи по така наречения локален подход. Няма причина той да бъде променян, каза министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай