Разкритие! Радев решил съдбата на Иванчева

Какво ще бъде становището на президента

Разкритие! Радев решил съдбата на Иванчева | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев категорично е отказал да придвижи чрез вицето си Илияна Йотова указ за помилване на Десислава Иванчева, пише "Уикенд".

Припомняме, че бившата кметица на столичния район „Младост“ бе осъдена за подкуп. Запознати издават, че становището на Радев дошло след проведена консултация с юридическия му екип. Те били на мнение, че ако Иванчева бъде помилвана, това ще създаде опасен прецедент, който ще позволи бъдещи подсъдими да търсят начин да избягат от наказателна отговорност чрез зачеване.

Деветима съдии от три различни съдебни инстанции са издали осъдителна присъда, няма нито един от тях с особено мнение. Всички юридически съветници на Радев са на мнение, че ако съдийските присъди бъдат пренебрегнати с лека ръка, то несъмнено уличното право ще триумфира над правосъдието.

Според неофициално твърдение един от мотивите за отказ от помилване на Иванчева е, че Радев бил наясно с корупционните й практики. Месеци преди показното задържане на Иванчева, заедно със заместничката й Биляна Петрова след приетия рушвет от Александър Ваклин на 17.04.2018 г., екскметицата на „Младост“ си поискала подкуп от строителния бос Цветомир Владимиров, познат като Цецо Барокото, който пък се оплакал лично на президента.

В онзи период бизнесменът минаваше за близък на Румен Радев и често се виждаше с него. Тогава синът на Радев – Георги, бил звездата на юношеския частен футболен клуб „Бароко“, финансиран от Цецо Барокото.

Само преди няколко дни Ваклин призна публично, че освен него още четири строителни фирми са станали жертва на рекета на Иванчева. Всички те обаче отказвали да станат свидетели на прокуратурата и да й дадат белязани пари, за да не си навлекат проблеми с нея. 

Присъдата на Иванчева породи вълна от негодувание, предвид факта, че роди преди година. Последваха и масови призиви за освобождаването й. Оказва се, че именно заради бебето й, съдията Спас Иванчев, председателстващ тричленния състав на ВКС е забавил присъдата с половин година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай