Разкритие на годината! Зловеща схема ни оставила без лекарства

Доклад на ДАНС разкри ужасяващи неща. Кой гори?

Разкритие на годината! Зловеща схема ни оставила без лекарства | StandartNews.com

Целенасочено разработена нормативна уредба за лекарства в интерес на търговци, за сметка на пациенти. Това показва доклад на ДАНС, който беше разпространен от бившия здравен министър Костадин Ангелов. През август той сигнализира МВР и Агенцията „Национална сигурност” за дефицит на медикаменти.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът с лекарствата трещи! Сербезова удари Костадин Ангелов

От доклада на ДАНС става ясно, че три дружества са изнасяли медикаменти, включени в забранителния списък. Става въпрос за лекарства, които са по-евтини в България, но по-скъпи в други европейски страни – като например, медикаменти за диабетици и такива за деца, разясни Ангелов.

Той посочи, че нормативната уредба за изчисляване на дефицита на лекарства е променена през март миналата година, в резултат на което са облагодетелствани незаконни схеми и така се е давала възможност бюджетът на Здравната каса да бъде източван. Докладът е изпратен в прокуратурата.

Март 2022 година - формулата за изчисляване на недостига на лекарства у нас е променена. Така голяма част от медикаментите са отпаднали от електронната система за проследяване, обяснява бившият здравен министър от ГЕРБ. Резултатът - ощетени пациенти.

„Не е изключена възможността част от количествата да са фактически налични в складовете на търговците на едро или да са останали единични бройки в аптечната мрежа, което да не отчете недостиг в системата, въпреки че пациентите няма да имат достъп до съответните лекарства”, уточни Костадинов.

В графата „нерегламентиран износ на дефицитни медикаменти” попадат лекарства за деца и за диабетици, посочи още той. „Става въпрос за медикаменти, които в България са по-евтини, които в другите европейски държави се продават по-скъпо. Заболяванията са такива и липсата на тези медикаменти поставя в опасност живота на хората, надявам се, че никой не е стигнал до най-лошото”, е мнението му.

Коментар на доклада дойде и от премиера Николай Денков. „Ако някой нарушава закона, трябва да бъде наказан максимално бързо и справедливо, няма значение кой е той”, категоричен е министър-председателят.

NOVA потърси за коментар и Асена Сербезова, в чийто мандат се твърди, че е направена промяна в нормативната уредба. Тя обяви, че официална позиция ще има утре, но допълни, че промяна не е правена, а след одит на „Информационно обслужване” е било установено, че прилаганата формула е в нарушение на закона.

От Здравното министерство заявиха, че все още не са запознати с доклада на ДАНС. Сега на ход е Прокуратурата, която трябва да прецени дали от анализа има данни за извършено престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай