Разкриха схема за трафик на жени, сключвали фиктивни бракове с чужденци

Това съобщиха от Прокуратурата в Плевен

Разкриха схема за трафик на жени, сключвали фиктивни бракове с чужденци | StandartNews.com

В област Плевен е разкрита схема за трафик на жени, използвани за сключване на фиктивни бракове срещу заплащане с чужденци, които представляват риск за националната сигурност на България и зa Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха днес на пресконференция представители на Окръжна и Районна прокуратура в Плевен, Областна дирекция на МВР и Държавна агенция "Национална сигурност", съобщава Нова телевизия.

От 2020 г. се работи по разкриване на схема за сключване на фиктивни бракове на жени от Плевенска област с турски граждани, предимно от кюрдски произход, информира Велислава Патаринска, наблюдаващ прокурор по разследването в Районна прокуратура – Плевен. Браковете са сключвани в Германия - жените са набирани от плевенски села, те са от семейства с нисък социален статус и с финансови затруднения. На тях са им обещавани суми между 3000 и 5000 евро, ако се съгласят да пътуват до Германия, за да сключат брак с чужденец там. В около 90 процента от случаите се оказва, че тези пари не са получавани, а се вземат от посредниците по схемата. Има данни за въвличане в този вид трафик на около 50 жени на възраст от 18 до 25 години, както и на три бременни.

По думите на прокурор Патаринска схемата е организирана от турски гражданин от кюрдски произход, който живее в Берлин и е женен за българка. Той започва да осигурява "съпруги" на негови сънародници, които по този начин узаконяват своя престой и имат възможност след няколко години дори да получат българско гражданство. Бъдещите младоженци са заплащали по 10 000 – 15 000 евро, за да им бъде намерена съпруга и да сключат брак с нея. 

Жените са държани в квартири в Германия, където престояват месеци, докато се легализират всички документи по сключения брак. Има информация и за използвани фалшиви документи, за които е посочено, че са издадени от българското консулство в Берлин.

"Жените, сключили брак в Германия, никога не заживяват заедно със своите "съпрузи", а след приключване на процедурата по легализация, се прибират в България, където не малко от тях имат свои семейства и деца", каза още прокурор Патаринска. Тя допълни, че по непотвърдена информация мъжът, организирал престъпната схема в Германия, е задържан. 

"Нашият регион е източник на доста жени, жертви на този вид трафик на хора, който се развива в последните години", посочи окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов. По думите му първоначално браковете са сключвани на територията на Плевенска област, но в последствие това става в други страни. В Плевен вече има две успешно приключени дела с осъдителни присъди.

"Основната опасност е, че чрез тази схема лица от трети държави – от Близкия изток, Турция, Северна Македония, Албания, придобиват един специфичен статут – стават членове на семейства на граждани на страна-членка на ЕС. Целта им е да получат законов вариант за пребиваване на територията на страни-членки на ЕС“, обясни прокурор Николов. Доста често въпросните мъже са замесени в сериозна престъпна дейност – трафик на хора, на наркотици и оръжия, включително и международен тероризъм. 

Има случаи и на мъже, участници в тази схема, които са със забрана да влизат в страни от Шенгенското пространство. Те сключат фиктивен брак с българка, приемат нейната фамилия, сменят документите си за самоличност и получават възможност за свободно движение на територията на Шенгенското пространство.

Освен чрез бракове, схемата се развива и в посока на припознаване на дете, родено в страна от ЕС. За целта се набират бременни жени, с които се сключва брак, като след раждането на детето то е припознато от фиктивния в случая баща. Това се прави с цел получаване на българско гражданство по облекчена процедура. 

Към момента по разследването, водено от плевенската прокуратура, има повдигнати обвинения на петима души.

Прокурор Патаринска добави и любопитен щрих в тази схема за трафик на жени. В един от случаите на фиктивен брак е пламнала любов между двамата съпрузи и българката е останала да живее в Германия със своя любим.

Снимка: pixabay.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай