Разхлабват мерките. Ето кога и как?

Вземат решения на всеки две седмици

Разхлабват мерките. Ето кога и как? | StandartNews.com

Положителните резултати от битката срещу коронавируса са основание кабинетът и здравните власти у нас да обмислят разхлабване на мерките. Кога и как ще се случи това отговори социалният министър Деница Сачева в интервю за Нова тв. Най-вероятно ще става поетапно – на всеки две седмици, като данните за броя на заразените, излекуваните и ваксинираните ще определят кои мерки ще падат.

„Това, за което говорим в момента, е поетапно разхлабване на мерките. Как точно ще се случи това, ще установим тази седмица. Възможно е да има стъпково отваряне на всеки две седмици на нещо ново. За момента няма окончателно решение”, коментира Сачева.

Има предложения да се започне с облекчаване на мерките първо за курортите, а след това за ресторанти и заведения на територията на големи градове, като за големите търговски центрове вероятно рестрикциите ще продължат, каза социалният министър. И допълни: "Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари - за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко.”.

Основното, което е важно е да има максимален брой на ваксинираните и да се задържат добрите резултати, които имаме в момента, коментира Сачева. Тя подчерта, че в никакъв случай не се обсъжда затваряне на страната до изборите, а точно обратното - стъпаловидно отваряне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай