Раждат със секцио заради хороскопа

Късните бременности са фактор за бума на раждания с Цезарово сечение

Раждат със секцио заради хороскопа | StandartNews.com

През последните години процентът на жените, които предпочитат раждането с Цезарово сечение пред естественото, нараства все повече. Причините за това могат да бъдат различни - както от медицински, така и от общ характер. Какви са предимствата и недостатъците на секциото и защо бъдещите майки му се доверяват от "Стандарт" попитахме д-р Калина Миланова, акушер-гинеколог.
-----------------------------------
Съвременната българка планира своето раждане все по-късно, подчертава д-р Калина Миланова. Днес бременността след 35 години не е нещо необичайно - тя често е съпътствана от придружаващи бременността заболявания, което увеличава процентът на усложнените, рисковите и високорисковите бременности, а това са индикации, при които раждането да завършва по оперативен път - Цезарово сечение. От друга страна, развитието на методите за асистирана репродукция също са причина за нарастващата честота на Цезарово сечение. Настъпилите бременности, които са резултат от ин витро фиртилизации, често са рискови, в повечето случаи пациентите са над 35-годишна възраст и това са основателни медицински индикации за взимане на решение за секцио.

Не на последно място влияние върху нарастващия брой Цезарови сечения оказва и страхът от вагиналното раждане.

В обществото ни битуват предразсъдъци

че раждането по вагинален път е съпроводено с непоносима болка и тя може да бъде избегната чрез Цезарово сечение. Това твърдение е лишено от всякакви медицински доводи. В съвременното акушерство съществуват методи за обезболяване на вагиналното раждане, за които бъдещите майки може би не знаят, обяснява д-р Миланова.

За да има успех едно раждане по естествен път, трябва да има акушерски условия за това и минимален травматизъм както за майката, така и за детето. В случай че съществуват потенциални рискове за един от тях, не трябва да се настоява на всяка цена раждането да завърши по естествен път нито от страна на родилката, нито от страна на водещия раждането медицински екип. Трябва да се подчертае, че вагиналното раждане е свързано с много търпение от страна на родилката и водещия раждането екип, психо-емоционалните фактори не бива да се подценяват също, казва акушер-гинекологът. Според д-р Миланова, ако бъдещата майката не е готова за вагинално раждане, ако изпитва страх и неяснота с етапите на самото раждане, е много вероятно да избере Цезаровото сечение като метод на родоразрешение. Бъдещата майка обаче

не бива да решава сама

"Разбира се желанието на пациента се взима под внимание, но то не бива да бъде водещо, най-важна е преценката на лекаря", категорична е д-р Калина Миланова.

И ако все пак по каквито и да е причини бъдещата майка и нейният лекар вземат решението раждането да бъде със секцио, то в никакъв случай не бива да бъде планирано само въз основа на желанието на пациента при липсата на медицински обосновани индикации за това. "Не бива спрямо хорскопи и конкретни дати да решим, че точно днес искаме да се роди нашето бебе и да го направим. Плодът трябва да е на термин, физиологично зрял и да има медицински индикации за да се пристъпи към родоразрешение", разяснява д-р Калина Миланова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай