Разбраха се за парите на касата (ОБЗОР)

Разбраха се за парите на касата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Актуализират бюджета, Орешарски казва с колко

Актуализация на бюджета на здравната каса ще има. Около това решение се обединиха управляващи и опозиция днес. Все още не е ясно колко пари ще се дадат. Това ще реши кабинетът, след като види откъде може да пренасочи средства. От лекарския съюз обаче заявиха, че няма да склонят на по-малко от 250 млн. лв.

330 млн. лв. е дефицитът на касата, който се очертава в края на годината. Преразходът на фонда основно е за болници и лекарства. Само клиниките се очаква да надвишат плануваните си разходи с 330 млн. лв., парите за медикаменти за рак ще се надхвърлят с 50 млн. лв., а за лекарства за домашно лечение с 96 млн. лв. Касата смяташе да покрие част от тези средства със 100 млн. лв. от вътрешни резерви и 55 млн. лв. от преизпълнение на приходите. Въпреки това оставаха още 330 млн. лв., които не беше ясно откъде ще дойдат. Совалките за намирането им започнаха преди месец. След лекарския съюз ГЕРБ първи казаха, че искат парите на фонда да се актуализират. Премиерът Пламен Орешарски обаче заяви, че на този етап това не се налага.

Въпреки мнението на кабинета, днес сутринта от ДПС казаха, че ще се налеят още средства в касата. "Ако Министерският съвет предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК, ДПС ще подкрепи проекта", обясни председателят на партията Лютви Местан. В късния следобед съгласие за актуализация на бюджета дадоха и от БСП. Това стана след среща с лекарския съюз. "Надявам се, че след като чу категоричното мнение на всички парламентарни групи, правителството много бързо ще извърши необходимите разчети, за да внесе в парламента промени в бюджета на касата", каза Мая Манолова. От левицата също добавиха, че ще се съобразят с предложението на кабинета за размера на парите, които могат да се дадат. Най-вероятно актуализацията няма да покрие всички 330 млн. лв. Остатъкът може да се прехвърли и да се плати на медиците през 2015 г.

Премиерът Пламен Орешарски също се ангажира с актуализацията на бюджета на касата след среща с председателя на съсловната организация на медиците д-р Цветан Райчинов. Той обеща, че проектът ще бъде разгледан веднага, след като министърът на здравеопазването го внесе в Министерския съвет, съобщиха от лекарския съюз.

Тренчев: Министър искал фалит за НЗОК

Имало е направено предложение за фалит на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи днес президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Той се позова на двама очевидци, "на които им се изправили косите". От думите му стана ясно, че визира министъра на финансите Петър Чобанов. Според Тренчев фалитът на НЗОК е бил, за да се вкарат квестори, а настоящият Надзорен съвет да бъде отстранен. "Защото той не е послушен", обясни д-р Тренчев. Според него така е щяла да се избегне актуализацията на бюджета на касата.

Плащат всичко на болниците и за юли

Болниците ще получат парите си за всеки пациент, който са лекували и през юли. Това стана ясно след края на Надзорния съвет на здравната каса. Надзорният съвет на фонда гласува клиниките да получат общо 120 млн. лв. за този месец вместо очакваните 107 млн. Така на практика той гарантира, че лечебниците няма защо да се тревожат за дейността си. Решението за отпускането на повече средства членовете на Надзорния съвет взеха, още преди да стане ясно дали ще има актуализация на бюджета на касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай