Ръст от 1,8% е предизвикателство

Любомир Дацов, финансист

Ръст от 1,8% е предизвикателство | StandartNews.com

София. Ако се съди по публикуваните досега документи за качеството на бюджета, то може да се каже, че отново имаме Министерство на финансите /МФ/, което си е свършило много добре работата, и министерства, които не вдъхват голяма увереност, че ще управляват добре публичните пари.

Макрорамката на бюджета е относително добре конструирана. Този проектобюджет е първият, създаден по новия Закон за публичните финанси и има различна форма. Министърът се е застраховал с дефицита, който трябваше да е по-нисък. Защото е неприемливо дългото стоене на дефицит през следващите години. Другата новост са т. нар. допълнителни капиталови фондове.

Аз самият съм предлагал точно такива идеи в периода 2005-2006 г. Важно е обаче как институционално ще бъдат направени тези фондове и се надявам добрата идея да не се окаже само харчене на пари. Добро впечатление прави фактът, че МФ заговори отново за ефективност на държавните пари и на разходите, както и за възстановяване на програмните бюджети. Това е знаково за появата на политическа воля в тази сфера. Отдавна се опитвам да обясня, че ако стратегията на дефицити не бъде променена през следващите години, няма как да не се взимат заеми. Затова, от гледна точка на досегашното състояние на бюджета и на политиката на продължаване на дефицити, предвиденото увеличение на теглените заеми е абсолютно нормално, а и трябва да бъдат извършени плащания. За да има стабилност на бюджета, нивото на фискалния резерв трябва да бъде поне около 6,5 млрд. лева. Така че ходът на МФ е нормален.

Може да окаже добро макроикономическо влияние, ако бъде привлечен външен ресурс, който да не се харчи, а да се държи максимално дълго в Централната банка. Странни ми се виждат заделените в проектобюджета 20 млн. лева за военно обучение. Като система за управление на публичните инвестиции програмата за развитие на регионите е добра, става дума за т. нар. чилийски модел. А предвидените по нея 500 млн. лева за общините звучат добре от гледна точка на структурата на инвестициите през последните години. Защото над 80% от националните инвестиции в тази област досега идваха от еврофондовете, което е неприемливо. Така че създаването на фонд е добро начало, но въпросът е каква организация на работа и на администриране ще бъде създадена.

Заложеният в проектобюджета икономически ръст от 1,8% е достижим само при определен сценарий на позитивно развитие на икономиката на ЕС. Ако не бъдат постигнати заложените цели обаче, този икономически ръст ми изглежда огромно предизвикателство. Резервите и буферите, които се създават от МФ, правят бюджета управляем. Въпросът не е само в заложения икономически растеж. Съществуват рискове например по отношение на приходната част - очакват се около 800 млн. лева повече от подобрена събираемост. Всъщност това е риск, но и е напълно нормално, ако има истинска борба срещу измамите с ДДС и контрабандата.

Тези приходи са напълно постижими само при предприемането на ефективни мерки. Нарастването на приходната част с 1,5 млрд. лева се очаква да е следствие от развитието на икономиката, от инфлацията и икономическия растеж, както и от подобряване на работата на приходните администрации. Доста амбициозна цел, към която имам големи резерви. Защото знаем какво се случи с контрабандата при предишното правителство, тя се увеличи 4 пъти.

(записа Михаела Благоева)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай