Рашков готви тесла за шофьорите. Зловещи глоби

Пуснаха за обсъждане промени в Закона за движение по пътищата

Рашков готви тесла за шофьорите. Зловещи глоби | StandartNews.com

Тесла за шофьорите готви вътрешният министър Бойко Рашков. Зловещо вдига глобите на пътя, разкри ПИК,  цитирайки подготвени промени в Закона за движението по пътищата, пуснати на сайта на МВР.

Промените касаят най-вече реда за връчване на актове за установяване на административни нарушения и наказателни постановления, фишове и електронни фишове. Поправките са пуснати за обществено обсъждане.

Според тях глобата за управление на моторно превозно средство без книжка или с отнета книжка ще стане 600 лв. Преместването или унищожаването на пътни знаци може да започне да се глобява с 500 лева, вместо както е в момента - с между 100 до 500 лева.

Предлага се още наказанието за системно неправомерно движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала да е глоба от 6000 лв. и лишаване от право за управление моторно превозно средство за срок от 1 година.

Водачите, които превишат разрешената максимална скорост в населено място с над 40 km/h, може да започнат да се наказват с глоба 600 лв., която и в момента е в сила, но и с два месеца лишаване от право за управление на моторно превозно средство. Ако превишението на скоростта е в извън населено място и е с над 50 km/h от разрешеното, се предвижда освен глоба от 600 лв., водачи да бъдат лишавани от право за управление в рамките отново на два месеца.

 Предвижда се още водач на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши разрешената скорост с от 41 до 50 km/h, да бъде глобен с 800 лв., а книжката му да бъде отнета за два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай