Радост за всички пенсионери! Какво се чака

Разкритие от министър

Радост за всички пенсионери! Какво се чака | StandartNews.com

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров зарадва пенсионерите. Той разкри, че е било направено предложение всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли

„Ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен закон, пари ще има”, отбеляза ресорният министър в ефира на Нова. Разходите за пенсии през тази година ще надхвърлят 19 милиарда.

Ако предложението на служебния кабинет бъде прието, минималната пенсия от 467 лв., ще стане 523 лв., а средната ще достигне почти 800, посочи Лазаров. Не се предвижда обаче вдигане на тавана за максималните пенсии. 

Той коментира и темата за Сребърния фонд: „Няма предложение, което да казва категорично да бъдат използвани средствата от Сребърния фонд”, твърди министърът. „Онова, което се предлага, е тези средства временно, заедно със средствата от ЕС, при нужда, вместо да бъдат теглени държавни заеми с голяма лихва, да се ползват – като една възможност”, обясни Лазар Лазаров.

„Оставяме на бъдещия министър една перфектно работеща система”, заяви министърът на труда и социалната политика и пожела успех на наследника си на поста – Иванка Шалапатова, която беше номинирана в проектокабинета „Денков-Габриел”.

„На 1 юни одобрихме програма, по която ще окажем подкрепа на 320 хиляди семейства с деца във връзка с повишените разходи за енергия. Те ще могат да получат по малко над 148 лв.”, разкри Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай