Радост за пенсионерите. Кои от тях ще получат 130 лв. отгоре?

Парите ще се вземат януари и февруари

Радост за пенсионерите. Кои от тях ще получат 130 лв. отгоре? | StandartNews.com

Новогодишна радост за пенсионерите. Една част от тях ще получат през януари 130 лв. отгоре.

75 лв. добавка ще имат ваксинираните. Обещанието даде премиерът Кирил Петков.

Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари. Сумата от 75 лева ще се получи с февруарските пенсии. Не трябва да се носят никакви документи, справките ще се обменят между НОИ и МЗ, уточни управителят на НОИ Ивайло Иванов пред БНТ.

„Всички пенсионери ще получат допълнително и по 60 лева. Това ще стане с януарските пенсии“, допълни той.

Иванов бе категоричен, че НОИ ще успее да преизчисли всички пенсии. „Лицата ще получат на 7 януари преизчислените пенсии плюс 60 лева, като ощетени пенсионери няма да има“, увери управителят на НОИ.

Той обясни, че действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефицент 1,35, а на социалната пенсия с 1,2, както досега. По този начин всички пенсии ще бъдат увеличени. Иванов уточни, че ако има недоволни, могат да обжалват пред НОИ.

„Трябва да се направи анализ през следващите 6 месеца, преди да се въведе нов начин на изчисляване на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали доходи, ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лв.“, посочи Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай