Радиоактивен плаж у нас? Ето го

Морето е по-чисто все повече на север и по-малко на юг

Радиоактивен плаж у нас? Ето го | StandartNews.com

Черноморието ни е най-чисто на север и все по-мръсно на юг, показа проверка на „Телеграф“.

Добруджанското крайбрежие се оказва най-чистото у нас и като плажни ивици, и като морска вода. По плажовете от Крапец при границата с Румъния през Шабла и Каварна до Балчик няма оплаквания за мръсотия нито в областната регионална здравна инспекция, нито в социалните мрежи, където вече първо цъфват всички социални проблеми.

Същевременно край Варна нещата не са цветущи. Докато не се направи пречиствателна станция, Офицерският плаж във Варна ще продължи да е в незавидната класация на плажовете с най-мръсна морска вода у нас. Това коментират експерти, които години наред определят качеството на водата там като „лошо”. Преди няколко лета плажът беше многократно затварян и поведе в непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по Българското Черноморие.

Това лято обаче най-голямата изненада бе, че пробите от водата на Офицерския плаж показват, че тя е сравнително чиста и той има „добра” оценка.

Другите градски ивици - Централен градски плаж и „Бриз-Буните”, както и плаж „Аспарухово“, на които през последните години качеството на водата беше определяно като „задоволително”, това лято са с най-високата „отлична“ оценка.

Освен битовите замърсявания морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него и влачат всякакви изхвърлени отпадъци.

Сред най-замърсените плажове у нас е Вромос край Бургас. Това е показал проект на  Фондация “Виа Понтика”, община Бургас и два университета в Румъния и Грузия, съобщи БНР. Добиването на медна руда в близкото село Росен вероятно е източникът, замърсил плажа с радиоактивни елементи.

 В залива са били зауствани радиоактивните отпадъци от хвостохранилищата на мината, а първите индикации за повишени радиоактивни показатели датират още от 1970 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай