Радев ще запуши пробойните, за да не се случи второ КТБ

Радев ще запуши пробойните, за да не се случи второ КТБ | StandartNews.com

Кои са предизвикателствата пред новия управител на БНБ? Ще успее ли Димитър Радев да влезе в сроковете на своята програма за Централната банка и ще получили подкрепата от парламента за одобрението на новите подуправители на БНБ? Тези и още въпроси поставихме пред икономиста от ГЕРБ Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в 43-тото Народно събрание.

Новият шеф на БНБ е достатъчно твърд професионалист, казва Менда Стоянова

- Госпожо Стоянова, какви са очакванията ви от новия управител на БНБ Димитър Радев?

- Лично аз имах възможност да контактувам доста пъти с г-н Радев през тези седмици и моето лично впечатление за него е наистина за един изключителен професионалист. Човек, който е достатъчно твърд, за да отстоява позициите си, човек, който ще въздигне професионализма в БНБ в култ. Не на последно място бих подчертала, че Димитър Радев е управителят, който смятам, че в името на това да върне доверието в банката ще работи денонощно. Така че мисля, че не сме сбъркали с този избор. И ще се случат онези цели, които той си формулира пред нас в програмата си,

- Когато рловедохте първия си разговор с него, кои бяха приоритетите, които поставихте пред него като управляващата партия?

- За нас беше изключително важно да се върне максимално бързо доверието в БНБ, което беше пропиляно през последната година. Ключово важно е да се възстанови нормалният ритъм на работата в направление "Банков надзор", където несъмнено работят хора професионалисти, които обаче трябва да бъдат организирани по малко по-различен начин, за да има ефект. Ключово е да се работи с човек, който припознава приоритетите на нашата финансова система, както и с човек, който ще има уважението на банковата гилдия, за да тежи думата му и там.

- Как да разчитаме знака, че новият шеф на БНБ запазва Калин Христов и Димитър Костов като подуправители? Чуха се мнения срещу тази приемственост.

- Сигурно ще чуем различни мнения. Решението е на господин Радев, той проведе множество срещи през тези седмици с много хора от банковата общност, търсеше най-подходящите подуправители. Особено важно е направление "Банков надзор" и аз наистина се доверявам на избора му, че двамата от сегашните подуправители са професионалисти, хора лоялни към държавата, към финансовата и банковата система. Нека отбележим, че досега в своите области, в които са работили, те нямат сривове, напротив, определено можем да дадем положителна оценка. Така че не виждам причина да критикуваме априори този избор.

- Кое от програмата за управление на Радев ви направи най-силно впечатление? Как ще се случи заработването у нас на т.нар. Базелско споразумение?

- Когато изслушвахме кандидатите, за мен всъщност единственият кандидат, който имаше не концепция, а програма за работа, беше Радев. Не случайно тази програма включваше стратегически цели, включваше и неотложни цели в рамките на близките година, година и половина, както и националната законова рамка в банковия сектор. Става дума за това как тя трябва да се промени, за да се постигнат тези цели. В плана за работа на Радев бяха представени взаимообвързани мерки, които наистина ще дадат стабилност на българската банкова система, на българската банкова общност и ще върне доверието в БНБ. Колкото до конкретния въпрос за Базелските принципи, мисля, че това не подлежи на коментар. Ясно е, че България, устремила се към еврозоната, ще трябва да спазва всички принципи и правила, които се спазват в еврозоната. И ако ние досега сме имали отклонения от тези принципи и правила, трябва да ги въведем така, както са въведени във всички европейски държави.

- В своя план Радев посочва институционалните рамки, които трябва да получи банковият сектор от парламента. Какво предстои като промяна в законодателството, за да бъдат и българският парламент, и Централната ни банка в синхрон?

- Смятам, че в един сравнително краткосрочен план, през есента и до края на годината, ще бъдат получени предложенията за промените на законите, които касаят БНБ и банковата система. Една част от тези предложения ще бъдат всъщност транспониране на европейски правила. Има и друга част, която ще съдържа такива предложения, които ще запушат пробойните в законите, които позволиха по един или друг начин да се случи КТБ.
Впрочем първият от тези закони вече е в парламента, всъщност ние вече го приехме на първо четене в пленарна зала - това е Законът за превенцията и преструктурирането на банките. Естествено след приемането на този закон трябва да се създаде и институционалната рамка за неговото прилагане, но това вече е в прерогативите на БНБ.

- Предстои да бъдат гласувани подуправителите на Централната банка. Ще получат ли и те необходимото парламентарно мнозинство?

- Днес господин Радев беше подложен многократно на въпроса "Кои са хората от вашия екип". След като го избрахме за управител на БНБ, мисля, че той изпълни ангажимента си и обяви своите три номинации. Предстои утре новият управител на БНБ да ги внесе официално в деловодството на Народното събрание. Номинираните от Радев са хора познати, пак казвам, и на нас, и на банковата гилдия. Тези хора са специалисти, които са се доказали в своята област. Знае се какво могат и какви резултати са постигнали. И ако разумът на народните представители надделее така, както при избора на господин Радев, а именно - професионалното начало да бъде водещото при подкрепа или неподкрепа, мисля, че бихме събрали достатъчно подкрепа за тези номинации.

- Беше ли предизвестен изборът на гуверньор?

- Всички кандидати имат своята достойна биография, всеки има експертиза, по-голяма или по-малка в определена област. В случая мисля, че представянето на господин Радев беше най-аргументирано пред членовете на бюджетната комисия. Предизвестеният избор не ми се иска да го коментирам, защото той се прокламира от няколко депутати от различни партии в парламента, но мисля, че фактът се 4 парламентарни партии излъчиха свои представители и определено имаха надежди, че тези хора биха могли да бъдат подкрепени, показва, че не е имало предизвестен избор.

- А имаше ли предимство Димитър Радев пред останалите?

- Факт е, че господин Радев е номиниран от най-голямата партия в парламента ГЕРБ. Ако това считате за предимство, трябва да отчетете, че в крайна сметка конфигурацията в парламента е такава. Един избор при всички случаи, за да се случи на който и да било, едно гласуване на закон, за да се случи, какъвто и да било, няма как да се случи, ако не бъде подкрепено от най-голямата партия.
Реформаторският блок с пълно съгласие на всички свои депутати дадоха своя вот за господин Радев, за което аз им благодаря.

- Ще бъде ли препъни камък конституционната жалба относно правилата за избор на нов управител на БНБ?

- Не бих коментирала казус, който е в Конституционния съд. Но не бих го нарекла препъни камък, както и да се произнесе Конституционният съд, тъй като неговите решения имат действие занапред. Ще се повторя вероятно, но имах възможност да коментирам хипотезата противоконституционност още преди внасянето на жалбата - това е решение на Народното събрание, а именно парламентарните групи да излъчват свои представители. Ако направите един преглед, а аз съм си направила труда да направя такъв по законодателството на голяма част от европейските държави, ще видите, че никъде няма номинации от народни представители или от обществени организации. В повечето държави номинациите са направени или от президента, или от министъра на финансите, или от правителството, министър-председателя. В част от страните членки на ЕС те дори не минават през избор на парламента, а се назначават съответно от Министерски съвет и от президента или от кралицата, ако говориме за кралствата в Европа. Не смятам, че ние сме ограничили правата на някого, не смятам, че е необходимо 240 народни представители да имат правото на подобна номинация, защото те не могат да гарантират своя кандидат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай