Петък,

Работодателите настръхнаха срещу Асен Василев, искат му извинение

От: Редакция -
109
Работодателите настръхнаха срещу Асен Василев, искат му извинение
A
A
A

Работодателите скочиха срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев заради негово изказване, определящо част от тях като некомпетентни.

Петте национално представени работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал, Стопанската камара, Българската търговско-промишлената палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Съюза за стопанска инициатива поискаха извинение от Василев.

Причина за гнева им станаха думи на Василев, цитирани от Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не може да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

ВИЖ ОЩЕ: Асен Василев жегна жестоко работодателите

Cпopeд работодателите изĸaзвaнeтo нa Bacилeв e oбиднo и гoвopи зa нeпoзнaвaнe нa ocнoвни тeopeтични пocтaнoвĸи, въпpeĸи чe e иĸoнoмиcт пo oбpaзoвaниe и финaнcoв миниcтъp пo длъжнocтнa xapaĸтepиcтиĸa.

Ето и пълния текст на писмото им:

Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че:

● В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!

● На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече.

● Непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

● Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1.

Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е:

• принуден да плаща непосилни сметки за ел. енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България;

• с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

• принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати).

• През последните две години няма елементарна сигурност във връзка с ковид пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем.

На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност.

Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега.

Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички