Пясък от Сахара идва към нас, дъждът ще е цветен

Чакат ни дъждове през следващите дни

Пясък от Сахара идва към нас, дъждът ще е цветен | StandartNews.com

От запад-югозапад през Централна Европа и Централното Средиземноморие идва сахарски прах, който през следващите часове ще достигне и България. Това ще промени небето, а частиците в облаците ще доведат до оцветени валежи през нощта срещу понеделник, съобщи за Агенция "Фокус" Евгения Егова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна. В много райони в равнините и низините видимостта отново ще е намалена, а на отделни места и ще ръми. По-съществени разкъсвания на облачността ще има главно преди обяд над Югозападна България.

Ще духа слаб вятър, който след обяд в източната половина на страната ще започне да се ориентира от югозапад и ще е до умерен. Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°. Дневните покрай Дунав ще са по-ниски: 7° - 9°, в останалата част от страната максималните ще са между 12° и 17°.

По Черноморието ще е мъгливо, на отделни места с ръмежи. Ще духа слаб вятър от изтокюгоизток, който вечерта ще започне да се ориентира от югозапад, ще се усили до умерен и с него видимостта ще се подобрява. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 14°. Температурата на морската вода е 8 - 9°. Вълнението но морето ще е 1 - 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, на отделни места ще има и слаб валеж от дъжд. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на 1 200 метра ще е около 12°, а на 2 000 метра - около 6°. И през следващите дни до средата на следващата седмица ще се задържи топло за февруари. В понеделник облачността ще е променлива, по-често значителна и на места в западната половина от страната, а по късно през деня и на изток, ще превали дъжд. По-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област. Югозападният вятър в Източна България и в подножието на северните склонове на планините ще се усили, а привечер в северозападните райони, през нощта срещу вторник - в почти цялата страна, ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен и временно силен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай