Пуделгейт! Хората на Паскал посещавали и Асен Василев

Скандални факти за връзките на Бойко Рашков и Асен Василев с обвиняеми

Пуделгейт! Хората на Паскал посещавали и Асен Василев | StandartNews.com

Продължават да излизат скандални факти за връзките на Бойко Рашков и Асен Василев с обвинените за контрабанда баща и син Марин и Стефан Димитров. 

ВИЖ ОЩЕ: Бойко Рашков в паника! Бяга от комисията за митниците

Обвинените за участие в престъпна група за контрабанда подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция "Митници", където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, така и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в МВР.

Това стана ясно по време на заседанието на временната комисия, която проверява за корупция в митниците и "евентуалната роля на Асен Василев".

Димитрови са били в Министерство на финансите три пъти през 2023 г. Това са отговорили от ведомството на въпрос на комисията. Информацията била дадена от охранителите. Баща и син Димитрови били съпровождани от  експерт в МФ и затова не били записани в книга. Отговорът на МФ изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не познава Димитрови.

Има записи и снимки от камерите на Агенция „Митници“.

Има засечен разговор на Асен Василев с един от двамата обвиняеми, които обсъждат кой да е шеф на МВР-Хасково, защото "Капитан Андреево" е там. 

Комисията за разследване на корупция в Агенция „Митници” изслуша бившият вътрешен министър Бойко Рашков и бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров. След изложението си пред комисията, Рашков демонстративно си тръгна и така не даде възможност депутатите да му задават въпроси.

"Стефан Димитров е вкарван в МВР през служебния вход от шофьора на Бойко Рашков", разкри пред депутатите в комисията за ОПГ-то в агенция "Митници" бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров.

"Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР от края на 2021 г. Това, което правеше впечатление, е, че спираше кола Ауди откъм уличката, която е забранена - откъм градинката. В някои случаи съм го виждал да влиза през транспортния ход, което не е редно. Външните лица трябва да минават през главния вход и да бъдат записвани. Лицето беше посрещано от шофьора на г-н Рашков. Засичал съм го и пред кабинета на г-н Рашков", изнесе скандалните факти Петър Тодоров.

"Влизането през транспортния ход не е обичайна практика. Това е входът откъм църквата на "Св. Седмочисленици". Оттам излизат автомобилите на МВР. Не съм виждал да влизат там други лица. Откъм транспортния вход няма книга за посещения", обясни още той.

"Тези лица бяха много често в ГДНП при директора тогава Венцислав Кирчев. Знам, че лицето често е ходило и в КАТ-София при Тенчо Тенев. Включително съм чувал коментари от колеги, че "този със затъмнените стъкла" пак е спрял пред сградата", продължи със скандалните си разкрития пред депутатите Петър Тодоров.

"Стефан Димитров на един семинар на КАТ през пролетта на 2022 г. е присъствал на масата. Нещо като Нотариуса на Боровец. Там е бил и въпросният Тенчо Тенев като организатор на банкета", сподели още бившият главсек.

"През 2022 г. разбрах, че лицата са обект на разработка от ДАНС", обясни Петър Тодоров.

Бойко Рашков посочи пред комисията, че познанството му с Марин Димитров е във връзка със сигнал, който той е направил при него като министър. Сигналът, по думите на Рашков, е свързан със „смачкано от прокуратурата“ дело във връзка с бившия министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков призна пред парламентарната комисия за корупцията в митниците, че се срещал с обявените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови и обяви, че си празнувал със 100 човека рождения ден в МВР,  на който са били и баща и син Димитрови. 

"МВР явно е парти-център, след като можеш да си поканиш 100 човека на рождения ден. Не знаем какво е имало на гърба на картината", коментира шефът на комисията Тошко Йорданов по повод подарената на Рашков картина от Димитрови, за което свидетелства и изтеклата в медиите обща снимка.

"Г-н Рашков засили всички подозрения, които имаме, че е участвал в тази корупционна схема", обясни още председателят на комисията.

Бойко Рашков каза, че се е срещал с Димитрови във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове. "Носиха ми информация за купувачите на гласове", каза Рашков. Той отбеляза още, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.

Изслушването на Бойко Рашков в комисията за ОПГ-то в митниците започна със скандал. Бившият вътрешен министър обвини Йордан Цонев, че е в основната на купуването на гласове, а депутатът от ДПС заяви, че ще го съди.

Комисията беше създадена след скандала в Митниците и задържането на бившия вече директор на Агенцията Петя Банкова, която е обвинена заедно с Марин и Стефан Димитрови за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари.

На предишното заседание на комисията от писмо на МВР до депутатите стана ясно, че Бойко Рашков като вътрешен министър е посещаван 10 пъти от Марин и Стефан Димитрови, както и от Петя Банкова.

Това е станало между май 2021 г. и март 2022 г. Рашков определи случващото се като политическа атака преди предстоящите избори и заяви, че обвиняемите по разследването в митниците са били при него в качеството им на свидетели. А от "Продължаваме Промяната" поискаха Рашков да бъде изслушан в комисията.

 
На въпрос дали смятат, че ще има осъден и дали Бойко Рашков ще понесе отговорност, Станислав Балабанов от ИТН отговори:

„Оттук нататък това е работа на отговорните институции. Ние като народни представители и членове на тази комисия, ще си извървим пътя докрай, ще излезем с необходимия доклад. В лично качество смятам, че този човек и тези хора, по принцип трябва да понесат последствията от свършеното си, защото изпаднахме в тежък абсурд.“

„Защо трябва да влиза информаторът през транспортния вход?
Г-н Рашков твърди много неща. Тази комисия не е съд, но тя показва пред обществото какво се случва. И всеки гражданин може да си направи изводите“, каза още Йорданов.
От думите му стана ясно още, че в сряда в комисията ще се изслушват представители на Агенция „Митници“ и Асен Василев, ако дойде.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ЗНАЕЩТ
преди 1 седмица

ПИТАЙТЕ ВСИЧКИТЕ ДОНОСНИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ДС И МИЛИЦИОНЕРИТЕ ТЕ СА В ЛАЙНАТА ВСИЧКИ ЗА ЗАТВОРА

Откажи