Вторник,

Птицевъдите алармират: Изчезнаха милиони яйца

От: Агенция Стандарт -
14028
Птицевъдите алармират: Изчезнаха милиони яйца
A
A
A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка в различни асоциации, търговски вериги и фирми от хранителния бранш заради високата инфлация. Според ведомството има основание да се предявяват твърдения за нарушаване на конкуренцията, така че цените да се вдигат повече от необходимото според пазара.

В тази връзка БНТ потърси председателя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Сдружението е едно от проверяваните, като представители на КЗК са влезли в него и са иззели документи придружени от полицията.

Той заяви, че Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. По данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От Съюза подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход.

От Съюза на птицевъдите заявиха, че са едно от сдруженията, проверявани от Комисията за защита на конкуренцията заради съмнение за картел и оттам - вдигане на цените. По данни на сдружението от проверяващите е иззета само публична информация - данни на Евростат и на Министерството на земеделието. Оттам не очакват да бъдат санкционирани.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com