Първа банка зарадва пенсионерите. Най-чаканата новина

ОББ готова за новите изисквания за плащане

Първа банка зарадва пенсионерите. Най-чаканата новина | StandartNews.com

Първа банка зарадва пенсионерите. Тя вече предлага сметка за възрастни хора и работещи без такси. От 7 септември започва изплащането на възнагражденията на пенсионерите и ОББ вече е готова с новите изисквания за превеждане на сумите.

„Промените са свързани с начина на таксуване на платежната сметка за основни операции (ПСОО), предлагана от Банката, съобразен с промените в приложимото спрямо ПСОО законодателство, а именно, че когато по ПСОО се извършват операции по нареждане на титуляря, включително и теглене на суми в брой, за тях не се заплащат такси, когато са за сметка на получени по ПСОО средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Не се събира месечна такса за обслужване на ПСОО, когато по нея постъпват и се съхраняват средства по предходното изречение и лихвите върху тези средства”, посочват на сайта си от ОББ.

Клиентите няма да имат такса за откриване и закриване на сметката, както и за теглене и внасяне през банкомат на същата банка. Месечна такса за обслужване няма да има, ако клиентите са получили превод над 145 лева през текущия месец. Банката предлага от днес и сметка за заплата, на която също няма да има такси при теглене и внасяне на банкомат на банката. Обслужването й на месец обаче ще струва 4,40 лева, а за клиенти без превод на работна заплата/друг регулярен ежемесечен доход над 145 лева месечната такса ще е 4,90 лева. От банката обаче уточняват, че сметките важат за лица, които вече са били клиенти на банката.

От Министерство на финансите обявиха, че от 1 септември физическите лица в България ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, като тази сметка ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти.

Условие за използването на платежна сметка за основни операции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използва посочените платежни услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай