Проверяват пиратки и фойерверки в магазините

Засилени проверки в търговската мрежа започна МВР заради наближаващите празници

Проверяват пиратки и фойерверки в магазините | StandartNews.com

Засилени проверки в търговската мрежа започна МВР заради наближаващите празници и употребата на пиратки и фойерверки у нас, съобщава БНР.

„Проверките са по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Също така се следи за забраната за продажба на пиротехнически изделия от категория F1 на лица под 12-годишна възраст, от F2- под 16 и F3 - под 18-годишна възраст. Към момента са извършени 1580 проверки в страната. Произшествия, за радост, няма. Нарушенията, които са констатирани, са 4 и те са във връзка с търговската дейност“, обясни Иван Игнатов от Националната полиция.

В София полицията проверява и по магазините. Нарушенията за момента са единични, каза Милен Писаров от СДВР. „Извършват се проверки както в магазините с издадени разрешения, така и на обществени места – пазари, базари, импровизирани търговски обекти, сергии, спирки. До момента в СДВР има установено нарушение за незаконна търговия – иззети са 6 кутии пиратки. Съставен е акт. Извършени са проверки на 295 места", съобщи Писаров.

Придобиването на пиротехнически изделия от нерегламентиран търговски обект крие огромен риск за здравето, тъй като не се знае откъде и как са внесени, нито срокът им на годност, нито дали отговарят на изискванията на ЕС, предупреждават от МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай