Безопасно ли е украинско зърно? Говори министър

В проверяващите екипи са включени специалисти от Агенцията по безопасност на храните

Безопасно ли е украинско зърно? Говори министър | StandartNews.com

Започнаха проверките за качеството на внесеното у нас украинско зърно, заяви министърът на земеделието в оставка Иван Иванов. Резултатите се очакват през следващата седмица. В проверяващите екипи са включени специалисти от Агенцията по безопасност на храните и Областните дирекции по земеделие, съобщи министърът, който присъства в землището на ямболското село Козарево на закриване на жътвата.

"Нашата задача е единствено да гарантираме, че това, което е влязло, защото аз не мисля, че големи количества са влезли на територията на България, е безопасно за потребителите. Европейският съюз положи максимални усилия наличното количество зърно от Украйна да бъде изнесено, защото други страни членки имат страхотни проблеми в посока продоволствената сигурност", каза Иванов.

"Ще бъдем строги и безкомпромисни в тези проверки. По данни на Агенцията "Митници" от 15 юни до днешна дата са внесени около 6000 тона пшеница", допълни министърът на земеделието в оставка.

След среща със земеделските производители от региона той коментира, че вносът на зърно от Украйна не бива да става по начин, който уврежда интересите на българските стопани, и да не нарушава принципите на конкурентоспособност в сектора.

По думите му България има традиции и устойчивост в зърнопроизводството. "Тази година реколтата ще бъде не по-слаба от миналогодишната. Очакваме над 6 млн. тона произведена пшеница, от която голяма част ще остане тук за консумация, традиционно, а другата ще бъде изнесена, разбира се", заяви още той.

Иванов допълни, че са засети малко над 12 млн. дка с пшеница. Към момента са прибрани над 50 процента от реколтата. По думите му продоволствената сигурност в страната вече е гарантирана, тъй като в складовете са над 3,5 млн. тона. Средният добив от хлебното зърно към момента е 600 кг от декар. 

Относно въведената нулева ДДС ставка за хлебните изделия и брашното, земеделският министър в оставка заяви, че мярката вече дава резултат. "Това, че има в момента конкуренция между търговци и производители, ще даде отражение върху цената на хляба, но държавата е направила, каквото е необходимо в тази ситуация. И ще продължаваме да правим, за да гарантираме ниската цена на хляба и съответно неговото качество", каза Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай