Протестират срещу Националната стратегия за детето

В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов

Протестират срещу Националната стратегия за детето | StandartNews.com

Родители излизат на протест в цялата страна срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Протестът е определен като „национален“ и в него ще се включат родители от 23 града в страната, сред които София, Варна, Ямбол, Шумен, Плевен, Велико Търново, Бургас, Кюстендил, Пловдив, Габрово, Благоевград и др.

В столицата протестът е насрочен в 17.30 часа, а сборният пункт са пилоните на НДК. От там протестното шествие ще тръгне към сградата на Министерския съвет, от там ще се отправи към пл. „Александър I Батенберг“ и ще достигне площад „Народно събрание“. Протест ще има и в Мадрид.

В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта.

Протестиращите срещу замразената стратегия настояват за отхвърляне на документа, участие на гражданите и родителите в написването на нов подобен документ, връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз „в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкият финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.

От социалното министерство неведнъж заявиха, че протестите срещу стратегията нямат основание, тъй като работата по проекта е спряна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай