Вторник,

Протест подкрепи баща на деца, искани от Норвегия

От: Редактори, сн. БГНЕС -
A
A
A

Пред Съдебната палата в София днес се събра протест под надслов "Българчетата са най-добре в България". Проявата е в защита на Чавдар Георгиев, чиито две деца - непълнолетни момче и момиче, може да бъдат отнети от норвежките социални служби, защото майка им - норвежка гражданка, е в затвора по обвинения за финансови престъпления в размер на 2,5 млн. евро. Бащата иска децата му да останат в България и да се грижи за тях. Протести имаше и в Шумен, и във Варна.

Съдът в България е присъдил родителските права на бащата, а норвежки съд – на майката, и двете съдилища не признават решението на ответната страна.

Днес Софийският апелативен съд отложи делото за извеждането на двете деца при майка им в Норвегия за 17 септември. Съдът в Норвегия трябва да се произнесе до 5 декември. От тази есен момчето трябва да бъде ученик в София и според Георгиев Норвегия иска да вземе децата му, защото момчето има специфични потребности и така ще бъде осигурена работа за социалните работници там. Според него у нас има по-добри условия за развитие на момчето му, което е родено седем седмици по-рано и има нужда от специални грижи, но вече е достигнало нивото на връстниците си.

Жена от протестиращите обясни защо подкрепя българския баща: "Не е редно децата да не живеят с родителите си, когато родителят е способен да ги отгледа и смятам, че това не е справедливо по никакъв начин и нарушава психиката и изобщо живота на децата. Според мен държавата трябва да подкрепи родителя, възможно, ако няма финансовата помощ, да му даде пари, а не да му взима децата и да ги дава на чужди хора".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички