Сряда,

Просветният министър каза ще тестват ли след зимната ваканция

От: Рачо Рачев -
Просветният министър каза ще тестват ли след зимната ваканция
A
A
A

Присъственото обучение в училище ще продължи в условията на масово тестване за ковид и след зимната ваканция, обяви в интервю за БНТ министърът на образованието Николай Денков. Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души.

След встъпването в длъжност на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на здравеопазването Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил необходимостта от предвидимост в случай на ново затваряне на училищата - ако се спре присъственото обучение, да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас.

Денков напомни, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия, се взима от министъра на здравеопазването в зависимост от епидемичната обстановка.

В проектобюджета за догодина министърът на образованието е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120-150% от средната работна заплата. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат.

От МОН ще опитат да подобрят условията за работа на учителите и с повишаване на квалификацията им. Ще се акцентира върху употребата на новите технологии в клас, работата с деца със затруднения или със специални образователни потребности, както и адекватна реакция в случаите на агресия.

Николай Денков е препоръчал сгрешената задача от олимпиадата по математика да се извади от оценяването и да няма тежест. Според него само така ще се осигури равнопоставеност между всички участници.

Той изтъкна, че към момента не се налага промяна в материала за матурите заради времето, прекарано в дистанционно обучение.

Денков ще обсъди с ректорите на висшите училища възможности за облекчаване на повишените режийни разходи в университетските общежития. Според него един от вариантите е университетите да ползват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите потребители.

Предстои преструктуриране на администрацията на министерството на образованието, от което ще стане ясно дали във ведомството има нужда от още съкращения.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички