Промяната в конституцията е бонус за коалицията

Промяната в конституцията е бонус за коалицията | StandartNews.com

Работил съм със Захариева и знам, че ще се справи, казва Бойко Борисов

- Излизането на ДСБ от властта дава прекрасна възможност на БСП да атакува
- С новото споразумение управляващите партии
ще гарантират, че съдебната реформа ще бъде извършена в най-скоро време

- Г-н Борисов, защо изборът ви за министър на правосъдието се спря на г-жа Захариева?
- Многократно съм казвал, че министрите не се избират от мен. Сутринта проведохме съвещание с лидерите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Разгледахме доста кандидатури, тъй като търсихме профил на човек с административен опит да продължи започнатото в съдебната реформа. Изхождахме и от това, че президентът Росен Плевнелиев чрез служебното правителство пръв започна да говори по тази тема. След това партиите в управлението я прегърнаха като своя и продължиха до днес, когато на трето четене промяната в конституцията бе приета в голяма степен от това, което се желаеше. Аз съм работил с нея, така че знам нейния административен опит, знам й характера и заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, които имаше, стигнахме до извода, че тя би се справила. След това поканихме и г-н Каракачанов, и Борислав Борисов, които също декларираха, че биха подкрепили такава кандидатура. Сега се срещнахме с парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Отложихме за петък гласуването за министър, за да може г-жа Захариева да се срещне с всички парламентарни групи. Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, за което, подчертавам, дори промяна на конституцията няма в него. Това беше като бонус, като нещо допълнително, което да направим в тази сфера. Целта на коалиционното споразумение е с конкретни текстове партиите, които управляват и подкрепят, да поемат гаранции, че това (съдебната реформа - б.а.) ще бъде извършено в най-скоро време. Същото се касае и за хода на т.нар. антикорупционен закон. Така че получихме необходимата подкрепа да продължим до петък всички тези консултации.
- Кога ще бъде преподписано споразумението?
- Ще работят хората, които го изготвят няколко дена, защото искаме там някои от основните приоритети на отделните министри да бъдат вкарани в споразумението, за да може след това това, което излиза от Министерски съвет, да бъде гласувано от парламента.
- Как гледате на вот на недоверие за здравеопазването на фона на ситуацията в момента?
- Абсолютно правилен. Министър Москов направи много в здравеопазването и това не харесва на много хора. Понеже парите са материален израз на нещата, само в Здравната каса миналата година имаше 400 млн. дефицит, сега ще е под 10 млн. Това са над 390 млн. лв., правещи недоволни хора, които са се възползвали от тях. Работата на опозицията е да използва всеки случай, в който управляващите са в неизгодна ситуация, а безспорно ние в момента с оставането на министри от РБ в управлението и излизането на ДСБ от властта, създава една прекрасна възможност на БСП да атакува. На тяхно място щях да направя същото.
- Отлагането на точката за гласуване на новия правосъден министър означава ли, че не успяхте да получите подкрепа?
- Лесно е да се гласува и да се приема, но ние искаме всички депутати да бъдат убедени в това, което г-жа Захариева предлага, да бъде всичко конкретизирано, за да няма след това в нейната работа каквито и да било спънки и недоразумения.

/Използвани са и въпроси на други медии/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай