Променят светофара, как ще свети

Вече няма да мигат предупредително

Променят светофара, как ще свети | StandartNews.com

Светофарите в София вече няма да мигат предупредително, а зелелният сигнал рязко ще преминава към жълто, след което на червено, съобщи Нова телевизия.

 

Според пътния експерт и автоинструктор Красимир Георгиев промяната носи риск. "Много е опасно, защото това е чист физиологичен процес, нормално е поведението на водача да се адаптира предвид обстановката, която непрекъснато го заобикаля. Накрая резултатът е по-големият брой ПТП", обясни той. 

Оказва се обаче, че мигането противоречи на закона. От регионалното министерство уточняват, че мигащия зелен сигнал за автомобили противоречи на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали, която страната ни е длъжна да спазва. И така – от общо 300 светофара в София с функция мигане, при 240 тя вече е премахната.

До до края на тази седмица те би трябвало навсякъде да изчезнат,  обясни Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика” в Столична община коментира, че би трябвал

От общината изпълняват нареждането, но са против премахването на мигането. И се позовават на статистиката на КАТ. "Резултатите са доста добри, а именно от порядъка на 50% намаление на тежките ПТП. Хората го възприемат доста добре и за тях е по-безопасно да имат информация, че ще се смени сигналът", допълни Петров. Преди въвеждане на мигането през 2016 г на кръстовището на "Сливница" и "Опълченска" например са станали 41 катастрофи, а след това са паднали до 22.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай