Четвъртък,

Прокуратурата разясни: Законно ли Петков е назначил шефовете на ББР

От: Редакция -
Прокуратурата разясни: Законно ли Петков е назначил шефовете на ББР
A
A
A

Специализираната прокуратура направи допълнителни разянения във връзка с множество запитвания относно мотивите  да откаже образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков за нарушения на служебните му задължения в качеството на служебен министър на икономиката заради това, че при назначването му е имал и канадско гражданство.

От държавното обвинение обясниха и дали е легитимен изборът на ръководство на Банката за развитие:

По повод твърденията за нарушения при избора и вписването на състава на Надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие /ББР/, извършената прокурорска проверка установи: ББР се представлява съвместно от двама изпълнителни директори, или поне един изпълнителен директор и един прокурист. Едноличен собственик на капитала на банката е българската държава, чиито права се упражняват от министъра на икономиката. В периода от 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г. тези права са упражнявани от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката.Всички промени на основни обстоятелства в партидата на ББР в Търговския регистър през този период са извършени при спазване на Устава на банката и на разпоредбите на Закона за Търговския регистър. Длъжностно лице по вписванията в Търговския регистър при Агенция по вписванията е установило спазена законова процедура и е постановило вписване на промените по партидата на ББР. В този смисъл, не са установени данни служебният министър на икономиката да е нарушил служебните си задължения и да е превишил властта и правата си, се посочва в съобщението на Специализираната прокуратура /СП/.

По-рано днес Районната прокуратура в София отказа да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, съобщи районният прокурор на София Невена Зартова. Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от СП, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер, и тя няма доказателствена стойност, обясни Зартова.

Ръководителят на Спецппрокуратурата Валентина Маджарова каза, че е прекратена и проверката във връзка с действия на Петков спрямо надзорния и управителния съвет в ББР, защото няма данни за извършени нарушения.В разпространеното от СП съобщение се казва още, че в хода на проверката наблюдаващият прокурор от СП стига до извода, че твърденията за неверни данни в декларация за имущество и интереси не отговарят на истината. Декларирани неверни данни не са установени, а дори да е така, това само по себе си не се явява престъпление, а евентуално административно нарушение по чл. 174 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това потвърждава и съдебната практика.Декларираните обстоятелства за участие в юридически лица могат да се установят чрез справка в публичния Търговски регистър при Агенция по вписванията. Поради това и декларирането им, дори в случай, че са неверни, не може да обуслови търсене на наказателна отговорност, а единствено административна, допълват още от СП.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички