Вторник,

Проклятието секретарка на прехода

От: Стандарт -
Проклятието секретарка на прехода
A
A
A

Един от най-известните вицове през последните години на миналия век бе за разликата между добра и много добра секретарка. Първата казвала: "Добро утро, шефе", а втората: "Вече е сутрин, шефе". Той се предаваше с кикот от уста на уста в гилдията на любовниците на новобогаташите от прехода, много от които днес вече са официални съпруги - милионерши. Историята на една от тях българската Пепеляшка Евгения Банева обаче не буди съчувствие, а отвращение. Няма хепи енд, а завършва с разбити сърца, изпразнени джобове и окови, вместо брилянти.

Всичко започва, когато бай Данчо - комунист с морал и баща на Николай Банев, назначил момчето си за стругар в завода в Харманли. Там директор бил бащата на първата жена на Николай - Красимира. Младият коцкар веднага преценил ситуацията. Преследвайки добрата партия, завъртял главата на Красимира и не след дълго се издигнал в щатен комсомолски секретар, а после и в инструктор в организационния отдел на ОК на Комсомола в Хасково.

Кариерата му главоломно растяла пропорционално с любовта на Краси. Николай бил записан да учи филология в Пловдивския университет, а оттам прехвърлен в ЦК на ДКМС.

Но...идва 10 ноември и конюктурата се сменя. Банев започва да си търси нова благодетелка. Така среща Дочка. До последния си дъх бизнесдамата и поетеса остава лудо влюбена в своя Николай, когото превръща от стругар в успешен бизнесмен и капиталист. Нейните контакти с чешки инвеститори слагат началото на „АКБ Форес”. Дочка Банева е двигателят на целия бизнес на семейството, като тя е човекът, който се грижи работниците в приватизираните предприятия да получават редовно заплатите и осигуровките си. Докато тя работи, Николай се прави на велик. Наема си две секретарки - руса и черна. Познайте коя е Евгения? Тя си поставила за цел на измести съпругата Дочка. И скоро го постигнала. Николай флиртувал с новата си изгора дори в присъствието на жена си. Под сурдинка и до днес в светските среди се разказва историята за преговори с арабски партньори. Те останали шокирани, когато порасналата в изпълнителен директор на "Русалка" Евгения пуснала краче под масата към Банев, докато жена му договаряла инвестиции.

Най-накрая Дочка прогледнала. Разбрала, че съпругът й изневерява и не могла да го понесе. Разболяла се от рак. Докато тя се гърчела в агонията на болестта, Банев държал ръката на Евгения в Италия, където тя забременяла ин витро.

Когато разбрала за детето, Дочка се предала. Издъхнала на рождения си ден – 31 август.

Веднага след това Банев станал глава на ново семейство - той, Евгения и сина на Дочка, когото любовницата лицемерно не само осиновила, но и обявила, че това е предсмъртното желание на Дочка.

Така рязко секретарката стана принцеса. Получи замък в Бояна с хеликоптерна площадка и дори си представи, че може да е депутат. Колкото повече се множат дрехи, бижута и коли, толкова повече обаче затъват предприятията на Банев. И едно след друго започват да пускат кепенци заводът за електромотори „Елма” – Троян, заводът в Харманли, „Полимери” Девня. Самоуби се и работник от „Декотекс” – Сливен. „АКБ Форес” фалира, Банев го преименува на социален. "Бизнесменът" продължаваше да си кара "Майбаха", въпреки че Булбанк поиска фалита на корпорацията му, а СИбанк – фалита на „Русалка”. Нещо повече - семейството, което известно време се представяше и като туристически босове, застрои защитената област Иракли и съсипа ФК „Берое”.

Днес по данни на прокуратурата над 100 приватизирани предприятия, с „марката" Банев вече са прекратили дейността си. Николай и Евгения търкат нара в следствения арест с 5 обвинения. Най-сериозните от тях са за организирана престъпна група, пране на пари и укриване на данъци. Обвинението търси 1 милиард лева, скрити от тях в швейцарска банка.

В същото време първородният му син Николай Банев - младши и дъщерята на Дочка Банева от първия й брак – Раиса Иванова, са свидетели срещу него и Евгения. Децата на Дочка си търсят правата, защото всичко купено от майка им приживе, останало в къщите на новото семейство Баневи. Говори се, че българският вариант на сем. Адамс е наело човек да разпродава наследството от Дочка зад гърба на децата й. Но това вече няма как да се случи и може би най-накрая справедливостта за децата ще възтържествува.

Случаят "Баневи" не е единствен. Но е показателен за начина, по който социалистическото семейство започна да се руши по време на прехода. Това стана по-бързо от Берлинската стена. Новоизлюпената пазарна икономика в съзвучие със сивата превърнаха за нула време стотици напористи и прекалено амбициозни младежи от провинциални тарикати в столични милионери. Които първо смениха панелките с мезонети, а жигулитата с мерцедеси. Наеха офиси на пъпа на София, облякоха се с лисичи кожи, накичиха се с ланци. Денем обикаляха "Магурата", вечер пълнеха баровете. Пачките и певачките ги превърнаха в хищници, които в името на славата и богаството жертваха миналото си - и жените, и децата си. Тръгнаха масово да се развеждат и да се женят за секретарките си – задължително поне с двайсетина години по-млади. Сега, две десетилетия, по-късно благоверните са се превърнали в трофейни съпруги. Живеят в идилия. Мъжът работи по цял ден, а вечер вкъщи го посреща красивата му жена с красивите му деца в красивия му и подреден според собствения му вкус дом. Сърцето му се изпълва с радост, когато тя му подава изстуден коктейл и хвали гениалните им деца, но хока фризьора и прислугата. Говорят си за всичко, но не и за новите му секретарки. Защото това е големият страх на трофейните съпруги - проклятието секретарка на прехода. Бившите скоро също може да станат екс.

Екип на "Стандарт"

Жени си гризяла ноктите

Армани и Ели Сааб паднаха жертва на царицата на кича

  • Банева е известна сред ней подобните бивши секретарки с факта, че си гризе ноктите. Брюнетката не стъпвала нито на маникюр, нито на фризьор, което всъщност винаги се е виждало с невъоръжено око. Нито един коафьор не бил достоен за нея, обяснявала тя на кръжока „Открадни шефа от съпругата му“, в който членуват доста жени с минало. А най-потресаващото в гардероба на Банева винаги е било съчетанието между цветовете, забелязвали са малкото наблюдатели на светския живот, които са се прежалвали за така наречените „събития“ на доскорошните олигарси. Евгения редовно движеше в неонови багри, които още веднъж и още по-категорично са акцентирали върху етно екзотиката й. Самата тя наричаше вулгарния си псевдовкус „еклектика и ексцентричност“, но дрехите й нямат нищо общо с въпросните фешън понятия. Колкото и да е странно за непредубедения зрител и напълно логично за познаващите я, Банева умее да превърне в кич и най-скъпия тоалет на най-прочутия световен дизайнер. А за това се иска огромен природен талант, пръкнал се някъде в недрата на гигантското й и безкрайно комично самочувствие на жена вамп. В изпълнение на Евгения творенията на „Луи Вюитон“, "Марк Джейкъбс“, „Гучи“ и „Живанши“ са изглеждали като ментета от битака в Стара Загора. Сред големите й жертви са били още Армани и Ели Сааб, с чиято сватбена феерия за 80 000 евро тя се омъжи за Николай Банев. Говори се, че Евгения страшно напирала да се запознае с италианеца и ливанеца, докато дефилирала из парижките им бутици. Но за късмет на двамата гиганти в шика, те някак са успели да се разминат с напористата българка. Към техните рокли и костюми Жени обикновено добавяше бижута за хиляди евро, които, естествено, винаги са пазарувани в чужбина. А най-комичното е, че Банева често споделяше с ръка на сърцето пред списанията, че модата била нейната страст. Жалко, че кумата й Весела Барбукова, която все пак е жена от различна класа, не е успяла да повлияе благотворно поне върху представите на Банева за това какво е елегантност и какво е пошлотия. Гергана Монтеки, която в онази епоха на вторичното натрупване на кича управляваше един от най-оборотните мултибрандови оазиси на лукса в София, също се е опитвала да „светне“ Банева за някои основни правила в стайлинга, но напразно. „Но какво искате от булка в София ленд?“, шегуват се тези дни бизнес лъвици в столицата.

Родова война

заради ареста

"Израсла съм в двора на “Загорка”, казва в едно свое интервю преди време Евгения Банева.Може би да подчертае, че е закърмена още от дете с бизнеса.Баща и, Злати Генчев, е дългогодишен директор на прочутата пивоварна в Града на липите.По времето на комунизма тя има дори собствена детска градина, вътре в двора на пивоварната.И директорското чедо наистина е посещавало забавачката, твърдят хора от онова време. След това Евгения естествено записва елитната езикова гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора. Жени, както всички я наричат в школото, толкова се гордее с отличната си диплома,с която завършва, че веднъж дори я публикува във Фейсбук. В спомените на някои от съучениците си обаче отличничката е останала не като умно момиче, а като "амбициозна зубрачка". За другото обаче всички са единодушни. "Жени диктуваше модата още в училище", казва нейна съученичка. Този вкус към лъскавите дрешки и скъпи вещи, който по-късно ще се преверне в нейна страст, Евгения наследява от майка си - Мария Чобанова. Съпругата на пивоварния шеф,една от хубавиците в града, дългогодишна учителка по български език и литература,винаги е била облечена като по каталог, признават нейни връстнички.

Евгения обича да се хвали и с дипломата си по право в Софийския университет, макар че засега още не я е публикувала. Паметливи припомнят обаче, че пътят и към висшето образование се оказва доста трънлив. При първото си кандидатстване, през паметната 1989 г., за ужас на известните си родители Жени получава чиста двойка по български език и литература. Как на следващата година е преминала ситото, само тя си знае и евентуално именитият и татко...

Днес според клюката двете фамилии - на Николай и на Евгения, яростно спорели кой кого е завлякъл в тинята. Съвсем естествено е мама Мария Банева, която също е обвиняема, да твърди, че тази "префърцунена чума" Жени е провалила и живота, и бизнеса на нейния син. Както ще бъдат естествени упреците на мама Мария Чобанова, към този "недодялан комсомолец от Хасково" Николай Банев,погубил невинната и щерка. За такива случаи на взаимни упреци - най-добре го е казал народът: "Търколило се гърнето, намерило си капака..."

Мартин Стайков

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички