Проклятието секретарка на прехода

Разведоха новобогаташите, но се превърнаха в трофейни съпруги

Проклятието секретарка на прехода | StandartNews.com

Един от най-известните вицове през последните години на миналия век бе за разликата между добра и много добра секретарка. Първата казвала: "Добро утро, шефе", а втората: "Вече е сутрин, шефе". Той се предаваше с кикот от уста на уста в гилдията на любовниците на новобогаташите от прехода, много от които днес вече са официални съпруги - милионерши. Историята на една от тях българската Пепеляшка Евгения Банева обаче не буди съчувствие, а отвращение. Няма хепи енд, а завършва с разбити сърца, изпразнени джобове и окови, вместо брилянти.

Всичко започва, когато бай Данчо - комунист с морал и баща на Николай Банев, назначил момчето си за стругар в завода в Харманли. Там директор бил бащата на първата жена на Николай - Красимира. Младият коцкар веднага преценил ситуацията. Преследвайки добрата партия, завъртял главата на Красимира и не след дълго се издигнал в щатен комсомолски секретар, а после и в инструктор в организационния отдел на ОК на Комсомола в Хасково.

Кариерата му главоломно растяла пропорционално с любовта на Краси. Николай бил записан да учи филология в Пловдивския университет, а оттам прехвърлен в ЦК на ДКМС.

Но...идва 10 ноември и конюктурата се сменя. Банев започва да си търси нова благодетелка. Така среща Дочка. До последния си дъх бизнесдамата и поетеса остава лудо влюбена в своя Николай, когото превръща от стругар в успешен бизнесмен и капиталист. Нейните контакти с чешки инвеститори слагат началото на „АКБ Форес”. Дочка Банева е двигателят на целия бизнес на семейството, като тя е човекът, който се грижи работниците в приватизираните предприятия да получават редовно заплатите и осигуровките си. Докато тя работи, Николай се прави на велик. Наема си две секретарки - руса и черна. Познайте коя е Евгения? Тя си поставила за цел на измести съпругата Дочка. И скоро го постигнала. Николай флиртувал с новата си изгора дори в присъствието на жена си. Под сурдинка и до днес в светските среди се разказва историята за преговори с арабски партньори. Те останали шокирани, когато порасналата в изпълнителен директор на "Русалка" Евгения пуснала краче под масата към Банев, докато жена му договаряла инвестиции.

Най-накрая Дочка прогледнала. Разбрала, че съпругът й изневерява и не могла да го понесе. Разболяла се от рак. Докато тя се гърчела в агонията на болестта, Банев държал ръката на Евгения в Италия, където тя забременяла ин витро.

Когато разбрала за детето, Дочка се предала. Издъхнала на рождения си ден – 31 август.

Веднага след това Банев станал глава на ново семейство - той, Евгения и сина на Дочка, когото любовницата лицемерно не само осиновила, но и обявила, че това е предсмъртното желание на Дочка.

Така рязко секретарката стана принцеса. Получи замък в Бояна с хеликоптерна площадка и дори си представи, че може да е депутат. Колкото повече се множат дрехи, бижута и коли, толкова повече обаче затъват предприятията на Банев. И едно след друго започват да пускат кепенци заводът за електромотори „Елма” – Троян, заводът в Харманли, „Полимери” Девня. Самоуби се и работник от „Декотекс” – Сливен. „АКБ Форес” фалира, Банев го преименува на социален. "Бизнесменът" продължаваше да си кара "Майбаха", въпреки че Булбанк поиска фалита на корпорацията му, а СИбанк – фалита на „Русалка”. Нещо повече - семейството, което известно време се представяше и като туристически босове, застрои защитената област Иракли и съсипа ФК „Берое”.

Днес по данни на прокуратурата над 100 приватизирани предприятия, с „марката" Банев вече са прекратили дейността си. Николай и Евгения търкат нара в следствения арест с 5 обвинения. Най-сериозните от тях са за организирана престъпна група, пране на пари и укриване на данъци. Обвинението търси 1 милиард лева, скрити от тях в швейцарска банка.

В същото време първородният му син Николай Банев - младши и дъщерята на Дочка Банева от първия й брак – Раиса Иванова, са свидетели срещу него и Евгения. Децата на Дочка си търсят правата, защото всичко купено от майка им приживе, останало в къщите на новото семейство Баневи. Говори се, че българският вариант на сем. Адамс е наело човек да разпродава наследството от Дочка зад гърба на децата й. Но това вече няма как да се случи и може би най-накрая справедливостта за децата ще възтържествува.

Случаят "Баневи" не е единствен. Но е показателен за начина, по който социалистическото семейство започна да се руши по време на прехода. Това стана по-бързо от Берлинската стена. Новоизлюпената пазарна икономика в съзвучие със сивата превърнаха за нула време стотици напористи и прекалено амбициозни младежи от провинциални тарикати в столични милионери. Които първо смениха панелките с мезонети, а жигулитата с мерцедеси. Наеха офиси на пъпа на София, облякоха се с лисичи кожи, накичиха се с ланци. Денем обикаляха "Магурата", вечер пълнеха баровете. Пачките и певачките ги превърнаха в хищници, които в името на славата и богаството жертваха миналото си - и жените, и децата си. Тръгнаха масово да се развеждат и да се женят за секретарките си – задължително поне с двайсетина години по-млади. Сега, две десетилетия, по-късно благоверните са се превърнали в трофейни съпруги. Живеят в идилия. Мъжът работи по цял ден, а вечер вкъщи го посреща красивата му жена с красивите му деца в красивия му и подреден според собствения му вкус дом. Сърцето му се изпълва с радост, когато тя му подава изстуден коктейл и хвали гениалните им деца, но хока фризьора и прислугата. Говорят си за всичко, но не и за новите му секретарки. Защото това е големият страх на трофейните съпруги - проклятието секретарка на прехода. Бившите скоро също може да станат екс.

Екип на "Стандарт"

Жени си гризяла ноктите

Армани и Ели Сааб паднаха жертва на царицата на кича

  • Банева е известна сред ней подобните бивши секретарки с факта, че си гризе ноктите. Брюнетката не стъпвала нито на маникюр, нито на фризьор, което всъщност винаги се е виждало с невъоръжено око. Нито един коафьор не бил достоен за нея, обяснявала тя на кръжока „Открадни шефа от съпругата му“, в който членуват доста жени с минало. А най-потресаващото в гардероба на Банева винаги е било съчетанието между цветовете, забелязвали са малкото наблюдатели на светския живот, които са се прежалвали за така наречените „събития“ на доскорошните олигарси. Евгения редовно движеше в неонови багри, които още веднъж и още по-категорично са акцентирали върху етно екзотиката й. Самата тя наричаше вулгарния си псевдовкус „еклектика и ексцентричност“, но дрехите й нямат нищо общо с въпросните фешън понятия. Колкото и да е странно за непредубедения зрител и напълно логично за познаващите я, Банева умее да превърне в кич и най-скъпия тоалет на най-прочутия световен дизайнер. А за това се иска огромен природен талант, пръкнал се някъде в недрата на гигантското й и безкрайно комично самочувствие на жена вамп. В изпълнение на Евгения творенията на „Луи Вюитон“, "Марк Джейкъбс“, „Гучи“ и „Живанши“ са изглеждали като ментета от битака в Стара Загора. Сред големите й жертви са били още Армани и Ели Сааб, с чиято сватбена феерия за 80 000 евро тя се омъжи за Николай Банев. Говори се, че Евгения страшно напирала да се запознае с италианеца и ливанеца, докато дефилирала из парижките им бутици. Но за късмет на двамата гиганти в шика, те някак са успели да се разминат с напористата българка. Към техните рокли и костюми Жени обикновено добавяше бижута за хиляди евро, които, естествено, винаги са пазарувани в чужбина. А най-комичното е, че Банева често споделяше с ръка на сърцето пред списанията, че модата била нейната страст. Жалко, че кумата й Весела Барбукова, която все пак е жена от различна класа, не е успяла да повлияе благотворно поне върху представите на Банева за това какво е елегантност и какво е пошлотия. Гергана Монтеки, която в онази епоха на вторичното натрупване на кича управляваше един от най-оборотните мултибрандови оазиси на лукса в София, също се е опитвала да „светне“ Банева за някои основни правила в стайлинга, но напразно. „Но какво искате от булка в София ленд?“, шегуват се тези дни бизнес лъвици в столицата.

Родова война

заради ареста

"Израсла съм в двора на “Загорка”, казва в едно свое интервю преди време Евгения Банева.Може би да подчертае, че е закърмена още от дете с бизнеса.Баща и, Злати Генчев, е дългогодишен директор на прочутата пивоварна в Града на липите.По времето на комунизма тя има дори собствена детска градина, вътре в двора на пивоварната.И директорското чедо наистина е посещавало забавачката, твърдят хора от онова време. След това Евгения естествено записва елитната езикова гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора. Жени, както всички я наричат в школото, толкова се гордее с отличната си диплома,с която завършва, че веднъж дори я публикува във Фейсбук. В спомените на някои от съучениците си обаче отличничката е останала не като умно момиче, а като "амбициозна зубрачка". За другото обаче всички са единодушни. "Жени диктуваше модата още в училище", казва нейна съученичка. Този вкус към лъскавите дрешки и скъпи вещи, който по-късно ще се преверне в нейна страст, Евгения наследява от майка си - Мария Чобанова. Съпругата на пивоварния шеф,една от хубавиците в града, дългогодишна учителка по български език и литература,винаги е била облечена като по каталог, признават нейни връстнички.

Евгения обича да се хвали и с дипломата си по право в Софийския университет, макар че засега още не я е публикувала. Паметливи припомнят обаче, че пътят и към висшето образование се оказва доста трънлив. При първото си кандидатстване, през паметната 1989 г., за ужас на известните си родители Жени получава чиста двойка по български език и литература. Как на следващата година е преминала ситото, само тя си знае и евентуално именитият и татко...

Днес според клюката двете фамилии - на Николай и на Евгения, яростно спорели кой кого е завлякъл в тинята. Съвсем естествено е мама Мария Банева, която също е обвиняема, да твърди, че тази "префърцунена чума" Жени е провалила и живота, и бизнеса на нейния син. Както ще бъдат естествени упреците на мама Мария Чобанова, към този "недодялан комсомолец от Хасково" Николай Банев,погубил невинната и щерка. За такива случаи на взаимни упреци - най-добре го е казал народът: "Търколило се гърнето, намерило си капака..."

Мартин Стайков

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай