Проговори съдийката, пуснала касапина от Стара Загора

Тя прехвърли цялата отговорност на съдебните медици

Проговори съдийката, пуснала касапина от Стара Загора | StandartNews.com

Трима съдии от Стара Загора дадоха първи обяснения защо състоянието на Дебора Михайлова, брутално нарязана от 26-годишния Георги Николаев, е било окачествено като лека телесна повреда, а извършителят – пуснат на свобода.

ВИЖ ОЩЕ: Това ли е съдийката, пуснала касапина от Ст.Загора? Пие бира на морето

"Аз съм убеден, че съдебният състав, който е тричленен и единодушно е подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния съдебен акт, който според мен е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представителя на Окръжната прокуратура", каза председателят на съда Красимир Георгиев.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Незабавна проверка на магистратите, пуснали изверга с ножа

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност на обвиняемия в съответната деятелност, но и в това доказателствата по делото да установяват наличната квалификация, за която той е привлечен", каза съдия Татяна Гьонева Коева. Тя е докладчик по делото и председател на тричленния състав, пуснал Николаев на свобода без никаква мярка за неотклонение. Тя прехвърли цялата отговорност на съдебните медици.

ВИЖ ОЩЕ: България онемя! Ето какво съдът нарича лека телесна повреда СНИМКИ 18+

Тя обясни, че той е привлечен за средна телесна повреда и че в този случай са много важни медицинските експертизи.

"Съдейки по тези установени наранявания от заключението на съдебния медик, чиято компетентност аз разбира се не оспорвам, ние трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от нараняванията, които законът е въвел в разпоредбата на чл. 129, за да се убедим не само че това лице е нападнало пострадалата, но и че това престъпление действително е средна телесна повреда", каза съдийката. Става въпрос за чл. 129 от Наказателния кодекс.

"В случая заключението на съдебномедицинската експертиза установява наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат за временно разстройство на здравето, но не опасно за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността и ние го разбираме, но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда”, заяви съдийката.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай