Проф. Чавдар Славов изгради 6 см уретра с лигавица от устната кухина

Спасяват мъже с уникална пластика

Проф. Чавдар Славов изгради 6 см уретра с лигавица от устната кухина  | StandartNews.com

София. В "Александровска болница" в София се намира единственият референтен център по реконструктивна урология в страната. Той е част от Клиниката по урология. В него се правят реконструктивни операции на мъжката уретра. Благодарение на тях, хората могат да водят нормален начин на живот.

Реконструктивните операции на мъжката уретра се налагат при редица вродени и придобити дефекти, казва проф. Чавдар Славов, национален консултант по урология. Той е бащата и доайенът на този вид интервенции у нас. Ако мъжете не се оперират, те трябва да прекарат живота си с катетър. Това не само влошава драстично качеството им на живот, но може да доведе до нови проблеми. Всяка година в клиниката минават 30 и 40 души, които се нуждаят от подобни пластики.

Принципът на уретропластиките е в коригирането на дефект на пикочния канал с тъкан от друго място на човешкото тяло. При старите методи се е използвала кожа от пениса и скротума. Те обаче не се оказали достатъчно надеждни. В края на 20. век в няколко клиники в света се започва използването на лигавица от устната кухина -

бузата, долната устна, езика

обяснява проф. Славов. Тази техника се оказва много по-успешна. Тогава тя се e практикува само в 6 държави в света - САЩ, Италия, Англия, Испания, Германия и България. Сега тази техника е златен стандарт в света.

Взимането и присаждането на тъканта се прави в един ден. Много е важна ролята на анестезиолозите, за да интубират пациентите през носа и да може да се работи свободно в устната кухина, казва проф. Славов.

Най-трудната операция при пластиките е, когато трябва да се изгради част от тръбата на уретрата. Такъв е бил последният случай, който той е оперирал. Пластиката се е наложила на младо момче след катастрофа. Професорът е заместил 6 см от уретрата с нова тръба, която е изградил от лигавицата на устната му кухина.

Хипоспадиите, или неправилното отваряне на пикочния канал, е вроден дефект, при който също се прибягва до помощта на реконструктивната урология. Той се наблюдава при 15% от аномалиите при момчетата, казва проф. Славов. Друг проблем, който се отстранява чрез тези операции, са т.нар. стриктури или стеснение на пикочния канал. Те са вродени или придобити след травми, неправилна манипулация при ендоскопски операции или след продължително носене на катетър. Стриктурите са доста чести, но се коригират по оперативен път отскоро. Досега мъжете са били принудени да

живеят с катетър, поставен през корема им

години наред. Продължителното му носене обаче води до възпаление, камъни или сбръчкване на пикочния мехур. Имал съм пациенти, които 25 г. са живеели с така, и съм възстановил наново пикочния им канал, казва проф. Славов.

Вродените или придобити стеснения на сегментите между легенчето на бъбрека и пикочопровода, както и стесненията между пикочопровода и пикочния мехур са другите състояния, при които се използват пластиките. Ако операцията не се направи, мъжете може да получат дори бъбречна недостатъчност. Около 5-6% от хирургичните операции се дължат на подобни проблеми. Реконструктивна хирургия се използва и при рак на пикочния мехур, когато органът трябва да се отстрани и да се замести с нов. Тогава той се изработва от собствено черво на човека. Подобни реконструктивна операции се правят и при премахването на простата, когато се съединяват пикочният мехур и уретрата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай