Проф. Рачев шокира всички с нова прогноза за времето

Виновникът за динамиката във времето е огромен антициклон с името “Оскар”

Проф. Рачев шокира всички с нова прогноза за времето | StandartNews.com

Значително по-динамично време ни очаква през втората седмица на август - очаква се на доста места да има валежи, разкри пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Виновникът за динамиката във времето е огромен антициклон с името “Оскар”. В него въздухът се върти по часовниковата стрелка, което означава, че над България ще има малко по-хладен въздух, каза Рачев.

Професорът бе категоричен, че у нас от утре до понеделник ще вали в Западна и Централна България. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса.

“Има ядра, както в Ахтопол се случи за 15-20 минути се изсипаха 25 литра на кв. м. Типично за август - сухо, сухо и изведнъж като се продъни небето за 5 минути пада обикновено месечната норма”, каза климатологът.

Според него 90% от всички пожари в света са заради човешка небрежност, а България не прави изключение.

Пожарите, които обхващат особено Източната част на България са изключително опасни. Особена глупост е да се палят стърнища, обясни той.

Според Георги Рачев градушките са рядко явление в това време на годината, но ако има те ще са символични.

“На морето очакваме малко повече вятър тази седмица. След това сме “закачили слънцата”. Напълно възможно е в събота и неделя да превали, но ще е символично, просто да ни стане по-интересно”, пошегува се проф. Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай