Проф. Рачев би тревога! Три ледени дни, после - ново чудо

Циклон с шкембенце променя времето

Проф. Рачев би тревога! Три ледени дни, после - ново чудо | StandartNews.com

Идват три ледени дни. Те ще са в петък, събота и неделя. Това обяви за бТВ топ климатологът проф. Георги Рачев. Той обаче веднага успокои всички. Леденото време свършва в неделя, след което следва много бързо затопляне през следващата седмица.

Хората да пускат крановете, за да не гръмне водопродовната мрежа, посъветва той.

През следващите дни ще има много слънце, но сутрин ще е много студено, предупреди климатологът. В София температурите ще са от 1 до -7 градуса до края на работната седмица и с минимални до -11 в неделя.

По морето се очаква леден вятър.

Цяла седмица ще се задържи снегът. Малко сняг, но ще се задържи, защото тепърва започва да става студено. Дори днес в София е по-топло, отколкото във Варна. Цялото крайбрежие е с минусови градуси, каза проф. Георги Рачев.

Това се дължи на голям антициклон, при който въздухът се върти по часовниковата стрелка. „Това шкембенце малко, тази вдаденост на високото налягане към ниското, е точно към България“, каза той, сочейки картата с изображението на циклона.

„Затова нахлува доста студен въздух, който ще се задържи цяла седмица. В петък нова порция ще дойде към България“, добави проф. Рачев.

„Сутрин ще стане наистина студено. Дали ще е кучи студ – това са си наши определения. Ще бъде сухо. Няма от какво да се притесняваме“, каза той.

Ще има, обаче, студен вятър. В Европа ще има температури от минус 8-10 градуса.

„От понеделник затопляне в рамките на 3-4 дни. След това малко неясно е какво ще се случи“, каза климатологът.

Очакват се заледявания дори на места с малко останала вода. „Пътищата ще бъдат трудни. И възрастните хора малко да ограничат своята свръхактивност“, предупреди проф. Рачев.

Ще бъде хладно цяла седмица с под нормалните за януари температури. Въпреки това изглежда, че януари ще излезе с 1 градус по-топъл.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай