Петък,

Проф. Пимпирев приема за дом базата на Антарктида

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

Преди броени дни на българска земя се завърна популярният изследовател проф. Христо Пимпирев. За него това беше 27-а експедиция на Антарктида. Пред бТВ той разказа, че там се чувстваш като на друга планета. „От друга страна, българите там се прибираме вкъщи, защото имаме българска полярна база и родно парче земя”, заяви проф. Пимпирев.

В момента на Антарктида е само ден и е лято, сподели той. При нашата база температурите са около минус 5 – минус 10 градуса.

По думите на професора, ако посетиш веднъж Антарктида, винаги искаш да се връщаш, ако се влюбиш и тя те приеме. 

За първи път в базата има и професионален готвач. Там са посрещнали и коледните и новогодишните празници. Четири пъти гръмва шампанското на 31 декември, защото в базата има учени от различни националности.

„В началото едва намирахме пари за наука, сега вече проектите са финансирани от Министерството на образованието и науката”, отбеляза още проф. Пимпирев в разговора.

„Имаме строго начертана програма за научни изследвания, при това с много международни учени. Вече се завърнаха в България двамата биолози Ралица Зидарова и Любомир Кендеров с много интересни резултати”, каза той, като допълни, че са открити нови видове.

Климатът се променя и моето лично мнение като учен е, че за това сме виновни хората, тъй като изключително много замърсяваме атмосферата, каза още проф. Пимпирев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички