Призив! Бързо разследване на ада в Солинген

Причината за смъртта на българско семейство

Призив! Бързо разследване на ада в Солинген | StandartNews.com

Български мигрантски организации и сдружения от германската провинция Северен Рейн-Вестфалия призоваха за бързо, адекватно и прозрачно разследване на пожара в германския град Солинген, при който загинаха български граждани от турски произход - 28-годишен баща, майка на 29 г. и двете им деца - на 3 години и на 5 месеца. Вчера се провежда и траурно шествие "в знак на съпричастност с огромната загуба на едно младо българско семейство". 

 Според предварителния доклад на прокуратурата той е вследствие на умишлен палеж, но данните за ксенофобски мотиви засега не са открити.

Освен призив за бързо, адекватно и прозрачно разследване, организациите пожелават бързо възстановяване на пострадалите деветима души. Трима от тях са членове на българско семейство - родители с едно дете, и всичко още са в интензивно отделение, отбелязва "Солингер Тагеблат". 

Румяна Георгиева от Немско-българската родителска инициатива "Ян Бибиян" в Мюнстер заяви пред БТА, че "писмото е написано с цел изразяване на становище в подкрепа на семейството и изказване на болестта. "Изразяваме нашата позиция относно случилото се и викаме властите за обжалване на случай", добави тя. 

Кметът на града Тим Курцбах се разговаря с роднините на жертвите , съобщи "Солингер Тагеблат" и цитира думите му: "На сърцата ни е тежко. Искаме да скърбим заедно и дадем възможност на всички хора да се включат. Утеха е трудно да се намери , но общността дава сили". 

На страницата си във Facebook от Немско-българско културно дружество "Еделвайс" изразиха надежда, че " в бъдеще ще видим като жестока съпричастност в такива случаи и хора от българските власти - консулство, българско посолство, министерство на външните работи ", като отбелязват, че единственото официално лице, взело участие от българска страна, е бил Илхан Кючук. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай