Преяждане след пости може да ви прати в болница

Диетите по време на пубертета променят генома на момичетата, казва проф. Божидар Попов

Преяждане след пости може да ви прати в болница | StandartNews.com

Сланинката е по-добро мезе от кравето маслоказва проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диетика

- Проф. Попов, Вашият колега, руският диетолог Виктор Тутелян посъветва да не се ограничаваме в яденето през новогодишната нощ, ако нямаме сериозни здравословни проблеми, но да не прекаляваме в консумацията. Да спазим ли съветите му?  
- Имал е предвид вероятно един обичаен режим, както е в останалите дни, защото в новогодишната нощ обикновено хората продължително време приемат храна, може би в по-големи количества. Не е едно и също дали едно количество храна ще се приеме за един или за 3-5 часа. Обикновено на коледните трапези се стига до злоупотреба с повече количество храна, съответно и с повече калории. Обаче положението още повече се усложнява, когато се прекалява и с алкохола. Тогава вече организмът много се натоварва ,защото от една страна има задачата да неутрализира алкохол, от друга страна да метаболизира приетата храна в по-големи количества. Така че колегата Тутелян е имал предвид вероятно да изберем по-малкото зло: повечко храна и по-малко алкохол, отколкото да приемем повечко алкохол и повече храна. 
- Наближава Коледа, много хора са постили. Има ли опасност от някакви проблеми със стомаха ни, натоварвайки го с друг вид храна?
- Разбира се, че има. В случая с постите бих разделил хората на три категории. Първата група са тези, които са вегани  и по принцип консумират само растителна храна. При тях няма значение  колко време продължава постът, защото те са си перманентно на растителна храна. 
Има хора, които са на нормално балансирано хранене, което означава, че приемат по равни количества растителни и животински продукти и по време на постите изключват месото от менюто си. Наричаме ги умерени вегетарианци, защото те не са на строги пости. Те консумират основно растителна храна, само се лишават от месото, но мляко,млечни изделия и яйца си ги приемат както обикновено. При тях рискът при преминаване от постите на обичайното хранене е малък, но го има. И най-голям е рискът при хората, които са свикнали на нормално, балансирано хранене с прием на животински и растителни продукти, но изведнъж в един дълъг период изключват изцяло животинските продукти. Тази група хора са най-рискови след 40 дни на пости, защото целият спектър на ензимите, които разграждат храните, трябва 

постепенно да се пренастрои на нов режим на хранене 

Затова след като спрат постите и се мине на нормално балансирано хранене, включващо животински продукти, трябва известен период, когато организмът да синтезира тези ензими, които разграждат най-вече белтъка на животинските продукти. И ако един човек неразумно, още в първия ден след постите,  примерно 25-и декември, си позволи да приеме по-големи количества животински продукти, явно ще има проблеми с храносмилателната система. Защото няма достатъчно ензими, които да разградят месото и настъпват малко по-леки или по-тежки нарушени ,което се изразява с някаква определена симптоматика. 
При всеки човек е индивидуално. Дори има хора, които постъпват на болнично лечение, за да преодолеят този метаболитен стрес на организма при рязка смяна на режима и модела на хранене.
Католиците много рядко се подлагат на такива пости. Бил съм на конференции, където участниците католици си хапват от всичко по малко. Има едно прочистване на организма, вярно е, освен духовното, имаме и пречистване от вредни съставки, които по някакъв начин са се акумулирали в организма. Растителната храна 

съдържа много съставки, които помагат за детоксикиране на организма 

С нея човек приема някои много важни витамини- бекаротин, витамин Ц, ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол.
- До какви други здравословни проблеми може да доведе обичайното преяждане на Коледа?
- Ако човек изведнъж започне да поеме голямо количество разнообразна храна, много се натоварва и сърдечно-съдовата система, защото там има рискове от коронарни инциденти. Натоварва се и черният дроб, жлъчката ,която трябва да отделя отделни количества жлъчен сок, за да може да се разграждат нормално мазнините. Почти всички системи са малко или много засегнати при едно такова неразумно хранене в първите дни след дълго постене. И при хората, които са се хранели както обичайно, опираме до количеството. При прекаляване с храна и алкохол дори човек, който не си е променял драстично режима, също може да получи такива проблеми.
- Ако все пак получим тежест в корема, какво може да се направи?
- По-важно е да не се допуска. Но ако се е случило, зависи какви са оплакванията. Ако са сериозни, трябва да се търси медицинска помощ. Затова винаги съветвам хора, които са решили да се подлагат на строги пости, да се консултират най-малко със семейния лекар, който е наясно какви здравословни проблеми имат. 

Само напълно здрав човек би могъл да си позволи строг пост 

но при хора с хронични заболявания, това не е препоръчително. Даже самата християнска религия смята, че е неразумно на строги пости да се подлагат определени групи хора - възрастни, със хронични заболявания, бременни, кърмещи жени, деца, подрастващи. 
- Можем ли да си хапнем сланинка по Коледа и Нова година, след като последните проучвания разбиха мита, че тя е вредна?
- В последните години има известна тенденция към реабилитация на животинските мазнини,  богати на наситени мастни киселини, които нямат двойни връзки. За разлика от тях растителните и рибните мазнини имат двойни връзки и дълго време те бяха наричани добрите мазнини и приятели на човека. Сега има една известна тенденция на реабилитация на наситените мастни киселини. Оказва се, че те не са толкова опасни, ако човек не злоупотребява с тях. Примерно, сланинката, въобще свинското месо с повече мазнини,  има по-добър състав, отколкото кравето масло. Така че няма нищо лошо човек да си резне сланинка за мезенце.
- Кога е най-опасен алкохолът ?
- Алкохолът вреди, ако се приеме на гладно и при хора, които са обездвижени. Ако човек замезва с достатъчно храна, алкохолът всъщност изгаря по-бързо. И разбира се има значение в какъв интервал от време се пие. Не е едно и също, примерно, дали човек ще изпие 100 грама ракия за един час или за три часа, замезвайки често и отпивайки малко по малко. 
- Шкембе чорбата и зелевият сок ли са най-ефикасният лек срещу махмурлука ?
- Зависи до каква степен човек е прекалил с алкохола. Човек трябва да си знае нормите. Нещата са генетично детерминирани. При всеки един човек алкохолът и храната по различен начин се метаболизират в организма. зависи от специфичния геном. Едно от новото в науката е ние да разкодираме този геном на даден човек и в близко бъдеще можем 

да кажем колко грама продукти и алкохол може да приеме, без да се уврежда неговия организъм 

В нашата наука за хранене всичко е нормирано според възрастта, пола ,професията дори. 
Нормите са много специфично индивидуални. Имат значение и особеностите на отделните нации. Знае се, че хората от жълтата раса трудно понасят алкохола и много бързо от една малка напитка ги "хваща". 
- Доколко опасни са диетите, на които подрастващите, особено момичетата, се подлагат ?
- Подрастващите се нуждаят най-много от пълноценен белтък. Те тогава изграждат и хормоналната система. При млади момичета в пубертета, между 12 и 18 години, дори да не са перманентни вегани и да правят някакви рестриктивни диети, макар и за кратки периоди,
това води до промени на генома. Причината са тези лишения от важни съставки в храната. Когато стане жена и майка с този променен геном, тя го предава върху генома на детето, "благодарение" на тези рестриктивни неразумни диети, които са спазвали. Голям проблем за момиченцата е анорексията. 
Абсолютно отказване от животински, зърнени,  бобови храни, едва ли не и от плодове и зеленчуци, си е направо болестно състояние, ако продължава повече от две седмици.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай