Премахнах привилегиите на бившите ректори

Премахнах привилегиите на бившите ректори | StandartNews.com

Ще свием с 500 студенти приема си тази година, но не заради имиджа, а по демографски причини

Намалих заплатата си и тази на ръководството с около 40 на сто, казва доц. Иван Марчевски

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов вече си има легитимен ректор. Това е доц. д-р Иван Марчевски, преподавател по маркетинг, който многократно е изразявал позицията си за развитието на академията, включително в блога си. "Стандарт" разговаря с него за това, какви са първите му стъпки като ректор, увреден ли е сериозно имиджът на академията от съдебните спорове и действията на скандалния му предшественик Величко Адамов, както и как се привличат студенти по време на демографска криза.

- Икономистите сме недолюбвани в последните години
- Основният проблем за вузовете скоро ще бъде как да си намерят достатъчно студенти
- Надявам се, че съдът ще разреже гордиевия възел в Академията

- Доц. Марчевски, какво беше първото нещо, което направихте като ректор на Стопанска академия в Свищов?

- Първото нещо бе да изпълня обещанието си, дадено по време на предизборната ми кампания - да прекратя действието на два нормативни акта, по силата на които представителите на предишното ръководство получаваха суми, които бяха много трудни за обясняване пред широката общественост. Става дума за статут на бившите ректори, благодарение на който проф. Величко Адамов и проф. Атанас Дамянов получаваха едни допълнителни възнаграждения, които влизаха в пълно противоречие с академичния морал.

- В какъв размер бяха те?

- Едните са прословутите 1500 лева, които трябваше да получават пожизнено като добавка заради това, че са били ректори на академията. Но всъщност реалната сума е по-голяма, тъй като по силата на този статут след приключване на активната си преподавателска кариера те можеха да останат безкрайно дълго във висшето училище и да получават сума, равна на заплатата им при пенсионирането плюс тези 1500 лева. В последните 10 месеца аз постоянно повтарях, че тези неща са недопустими и едва ли има някой здравомислещ човек, който да приема, че тази практика е нормална. Обещах, ако стана ректор, да премахна това. Следващата ми стъпка бе да намаля възнаграждението на целия управленски състав, започвайки от ректора, като намалението е от порядъка на 40-45%.

- Толкова ли високи бяха заплатите на управленския състав, че могат да бъдат намалени в такъв размер?

- Колко са големи - това е въпрос на субективната преценка на всеки. Не бих казал, че са кой знае колко високи на фона на заплатите, които се получават в една нормална институция у нас. Заплащане от порядъка на 3-4000 лева не е стряскащо, но тъй като те са добавки за допълнителна работа, прецених, че може би е добре човек да работи малко повече и да получава малко по-малко, за да доминира желанието да помага на училището, а не финансовата мотивация. Това бяха първите неща, с които започнах, а в момента се движим нататък по платформата ми - попълваме управленския екип, следва актуализация на учебните планове и учебните програми след диалог с представителите на практиката. Предприемаме и стъпки, свързани с политиката по отношение на приема на кандидат-студенти.

- Какво ще предприемете там, особено в контекста на демографската криза?

- Ревизирахме заявката си за прием на студенти. Тя е намалена с около 500 души. Силно се надявам МОН да не подходи с един общ аршин и също да започне да реже, тъй като сме икономисти и сме недолюбвани в последните години.
Ние направихме това, което според нас беше правилно - да преосмислим реалния си капацитет в контекста на демографската ситуация, да заявим бройките, които смятаме, че са постижими за нас, и искрено се надявам, че министерството няма да ги намали допълнително. Защото това би означавало, че ще слезем под капацитета, който имаме.

- Това, което се случи в последната година, навреди ли на имиджа на Академията според вас? Дали ще имате проблеми с привличането на кандидати по тази причина?

- През миналото лято определено поражения имаше. По наши анализи, около 300 - 400, дори може би 500 наши потенциални студенти избраха други висши училища. След избора ми и формирането на новия управленски екип отзивите в медиите ме карат да си мисля, че може би имиджът ни не е чак толкова пострадал. В крайна сметка ние сме 80-годишно висше училище с традиции. Това, което се случи, леко поразклати имиджа ни, но хората явно си казват, че нещата си идват на мястото. Убеден съм, че няма да имаме свиване на интереса към Стопанска академия заради влошения имидж. Ако имаме някакво намаление, то вероятно ще бъде породено от обективните промени на образователния пазар. Смея да твърдя, че като цяло имиджът не е влошен, хората вярват, че новият управленски екип, новият начин на работа ще върнат традициите на едно утвърдено училище.

- А какъв е духът в академията сега, успяха ли хората да се отърсят от диктата на Величко Адамов?

- Стана нещо, което дори надмина очакванията ми. Ще ви дам един факт. Нормалната продължителност на един академичен съвет при нас в последните години бе 30-40 минути. Първият академичен съвет сега, на който бяха избрани заместник-ректорите и приети промените, за които ви казах, продължи четири часа и двайсет минути. Имаше много дискусии, обсъждахме всичко, дори някои от моите предложения не бяха приети от общността. Просто хората наистина имаха нужда да се почувстват свободни да изразяват мнение, което всъщност е сърцевината на академичния живот.

- Явно сте пуснали духа от бутилката.

- Да. И до известна степен берем не само добрите плодове, защото сега по-трудно се вземат решенията. Много хора искат да изразят позиция, което мен ме радва, защото в крайна сметка важно е решенията да се вземат демократично. Всяко демократично решение е по-добро дори от най-доброто, взето по другия начин.

- Броят на абитуриентите в следващите години няма да нарасне, какво ще направите, за да привлечете студенти в тази ситуация?

- Ние сме едно от висшите училища, което е най-активно по отношение привличането на кандидат-студенти. В последните години нашият център за връзки с обществеността и кариерно развитие работи много - с посещения в училищата, открити уроци, организиране на ученически състезания. Правим доста неща и те дават резултати. Привличането на студенти за мен е основен акцент, тъй като съм убеден, че през следващите 5-6 години основният проблем за висшите училища ще бъде да намират достатъчно на брой обучаеми.

Защото дори да променяме схемата на финансиране, както се случва в момента, тя продължава да бъде базирана на броя студенти. Големи висши училища като нас /ние сме в осмицата на най-големите/ са много чувствителни към това свиване. Ако обучаваш 300 студенти и те намалеят с 10%, това са 30 души. Но когато обучаваш 10 000, това вече са 1000 души. Имаме голяма материална база, много преподаватели, трябва да имаме много обучаеми. Затова и ще разширим географията на пазарите, които ще атакуваме. Освен на вътрешния пазар, от тази година сме принудени да излезем и на международния. На първо време - в страните, в които има достатъчно голяма българска диаспора. Амбицията ни е в следващите години, когато можем да имаме пълноценно чуждоезиково обучение, да се ориентираме към европейския, а защо не и към далекоизточния пазар. Но за момента предпочитаме да инвестираме първо в разработването на конвертируем продукт, който след това да продаваме, а не да се опитваме да привличаме студенти с обещания за качество, а всъщност да не можем да го осигурим. Преподавам маркетинг и знам, че удовлетвореността на клиента е функция на очакванията му. Ние не трябва да изграждаме нереалистични очаквания. Усилията ни ще бъдат насочени основно към това - ние да се подготвим за промените, а когато имаме продукт, готов за продажба, да разширим пазарите. Има и второ - убеден съм, че висшите училища от вътрешността на страната нямат друг избор, освен да се опитват да предлагат интернет базирани образователни продукти. Ще се опитаме да разработим такъв продукт, който да позволява на студентите, които не пребивават постоянно в Свищов, ежедневно да бъдат ангажирани с учебен процес.

- Как върви съдебната сага на академията, водеха се доста дела?

- Постоянно вървят дела за щяло и нещяло, но радващо е, че през последните десет дни, най-вече след като бе проведен изборът, по силата на който аз съм ректор, съдът започна да дава позитивни сигнали. Ето днес /б. р. вчера/ излезе решение на Великотърновския административен съд, с което се отхвърля жалбата на проф. Теодора Димитрова по отношение избора на председател и заместник-председател на Общото събрание. Протестът срещу моя избор е обект на някакво друго разглеждане, надявам се, че и по него решението ще бъде същото. Надявам се, че съдът ще разреже гордиевия възел, защото правата на човека са хубаво нещо, всеки има право да оспорва, но ако тези оспорвания водят само до влошаване имиджа на училището и до едни безкрайни съдебни саги, от това няма да спечели никой. Силно се надявам, че в крайна сметка тези колеги ще спрат да се опитват да клатят лодката. Защото ако човек дойде в Стопанска академия, постои ден-два и види каква е нагласата, ще разбере, че ние искаме едно-единствено нещо - да работим нормално. А това, че някой твърдял, че бил ректор - мястото, където можеше да се провери това, бяха изборите. Бяхме трима кандидати, всеки изложи вижданията си и хората имаха шанс да преценят кой е достоен и кой не. И от морална гледна точка, а за мен и от правна гледна точка изборът, който беше направен, е легитимният избор.

- Излиза ли още информация за нарушения на бившия ректор Величко Адамов?

- Цялата информация за потенциални закононарушения бе събрана още по времето на първия временен ректор проф. Иван Върбанов. Компетентните органи са сезирани още тогава, има около десетина преписки. За момента никой не ни е дал информация да има заведено дело. Бих искал да отправя послание към всички да приемат Стопанска академия като едно отговорно висше училище със стабилно управление, при което няма каквито и да било основания за притеснение. Ние се връщаме към корените си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай