Предложение: Линейката идва от 8 мин до 2 часа

Предложение: Линейката идва от 8 мин до 2 часа | StandartNews.com

Линейка ще трябва да пристига при пациент от 8 до 120 минути според състоянието му, което ще се определя с кодове, като код "червено" ще означава, че пациентът е с пряка опасност за живота. Това е записано в предлагания нов стандарт за Спешна помощ, които е поставен на обществено обсъждане от  Здравното министерство.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обясни пред БНР, че при код "червено" спешната помощ ще достига до човека с пряка опасност за живота до 8 минути, макар че тези кратки срокове няма да влязат веднага в сила и няма да служат като механизъм за наказание на спешните екипи.

"Моменталното въвеждане на такива кратки разчети изисква доста неща, които все още не са направени - затова направихме цялата концепция за спешната помощ, затова е и големият проект, по който влиза финансирането, затова променяме и оборудването, и линейкит", каза той.

Първоначално цялата информация за закъсняване и прехвърляне на тези разписания по минути от стандарта ще бъдат използвани за извършване на анализи и подобряване на дейността, допълни доктор Шарков.

Проблем с въвеждането на триажа не се очаква, добави още заместник-министърът на здравеопазването:

Единственото нещо, което винаги е създавало проблем и в останалите държави е "зеленият" пациент - не толкова в спешно състояние и възможността неговото диагностициране и лечение да бъде отложено за по-дълъг период от време или както е разписано до 120 минути.

При първите два въпроса трябва да бъде изяснено състоянието на пациента, като отново на телефон 112 ще се звъни за Спешна помощ. В рамките на три месеца се обучават хората за определяне на състоянието, като досега са обучени 6 000 експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай