Предлагат нов прицип на финансиране на БНТ и БНР

С нови промени в закона, мандатите на директорите и членовете на УС на двете обществени медии може да се удължат от 3 на 5 години

Предлагат нов прицип на финансиране на БНТ и БНР | StandartNews.com

Предлаганите от правителството промени в Закона за радиото и телевизията са внесени в Народното събрание. С тях се предвижда нов принцип на финансирането на БНР и БНТ - не както досега на час програма, а според нетните разходи. 

Ясно е разписана мисията на обществените медии. Вместо субсидия, те ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Отменят се разпоредбите, свързани с дейността на Фонд „Радио и телевизия“, който от влизането в сила на закона така и не започна да функционира - вече 22 години.

Предвижда се и да бъде увеличен от три на пет години мандатът на генералните директори и на членовете на управителните съвети на двете обществените медии.

В случай, че мандатът на генерален директор бъде прекратен, това да става и с останалите членове на управителните съвети и те ще изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите УС, предвиждат проектопромените.

Предвижда се, че в едномесечен срок от влизането в сила на този закон генералният директор на БНР, съответно на БНТ, предлага на Съвета за електронни медии за утвърждаване членове на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление.

Правят се изменения, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на управлението на генералния директор и на членовете на управителните съвети.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай