Предизвестена трагедия

Предизвестена трагедия | StandartNews.com

Вината за взривовете от алчност и безхаберие е на държавата

Не зная колко още българи трябва да си отидат нелепо от този свят, за да се промени нещо в милата ни родина. Колко още трагедии ще влизат в статистиката като предпоследни, докато на всички по цялата верига на обществото им стане ясно, че без правила и ред ще се дават невинни жертви с брой, задминаващ военните конфликти. Дали онези, които вдругиден ще се облекат във власт, ще обърнат внимание, че предизборната им кампания започна с трагедия в Берковица, за да завърши с още по-голяма в Горни Лом. Едва ли.

Но всъщност няма да се учудя, ако нагли партийни орди тръгнат по гробовете на 15-те загинали в цеховете на завод "Миджур", които безхаберието вдигна във въздуха. Ама защо пак намесвате държавата? Вероятно ще каже някой. Ами защото рибата се вмирисва от главата и ако главата не бе вмирисана, вероятно днес роднините на жертвите нямаше да се чудят откъде да търсят пари за погребението им.

Ако държавата упражняваше нужния контрол, сигурността на работното място щеше да е гарантирана.

Работодателите щяха да спазват правилата, вместо да ги заобикалят и така броят на невинните жертви щеше да бъде сведен до минимум.

На интернет страницата на "Видекс АД", чиято собственост е злощастният завод, е записано, че в завод "Миджур" в село Горни Лом е разработена и се прилага технология за утилизация и организация на дейностите, осигуряваща безопасното и безаварийното й извършване от квалифициран персонал. Дейността е напълно технически обезпечена с машини и съоръжения за отваряне на боеприпаси, извличане на експлозивите и последващата им обработка.
Ако това беше истина, днешният ден нямаше да бъде на национален траур. Проверка от преди две седмици е установила нарушения, но пък не е затворила цеховете. Вероятно и тук корупцията си е казала думата, защото ако не беше така, днес двата цеха нямаше да са изравнени със земята.

Условията на труд в завода са били изключително тежки, с морално и физически остаряла техника. В много от констатациите на Инспекцията по труда и актовете са описани всички нарушения. Едно от най-фрапантните e, че всъщност е нямало инструкции и правилник за работа. Това пък дадоха да се разбере синдикатите, но след дъжд качулка, тъй като тяхната информация дойде в момент, когато се брояха труповете.

Човешка грешка е в основата, допусна енергетикът на "Миджур" и добави, че фаталната смяна в завода е била от новобранци, без нужната подготовка и образование. Представете си - през 2014 г. в завод за утилизация на боеприпаси в държава членка на ЕС мините се отварят ръчно от работници със средно образование, без да са минали специален инструктаж и обучение, срещу 250 лв.

Замислете се дали Горни Лом и Монтана щяха да оплакват днес 15 души, ако някой си беше взел поука от предишните трагедии. През 2007 г. в същия завод експлозия отне живота на един човек, а три години по-късно инцидент рани четирима. Пред съда през 2010 г. бе изправен директорът на завода - с обвинения в немарливо изпълнение на занятие и причиняване на тежка телесна повреда. Вероятно никой не е останал изненадан от факта, че същият е бил оправдан на две инстанции като магистратите приемат, че той не е изпълнявал "правно регламентирано занятие", а в същото време не е доказана и причинно-следствената връзка между вредоносния резултат и нарушаването на трудови норми, вътрешните правила.

Въпреки че ще прозвучи банално, ще повторя, че уроците се повтарят, докато бъдат научени. За съжаление, повторенията в България вземат невинни жертви. Заради последния ненаучен урок в гроб ще бъде положена новобранската смяна в "Миджур", принудена заради глада да рискува живота си срещу 250 лв.
"Огромният цинизъм на политиците ни, на държавата ни избухна в Горни Лом. Е, какви избори, какви 5 лева, бе.... Евтиния, ужасна евтиния навсякъде", това написа във "Фейсбук" моя приятелка, която, за съжаление, е ужасно права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай